Sintspiratie: 5x de lekkerste Sint-recepten
We zijn allemaal dol op kruidnootjes en gevuld speculaas, maar het kan ook een tikkeltje creatiever! Laat je Sintspireren door onze Sintbaksels.
Ouderwetse pepernoten
De pepernoot, niet te verwarren met de kruidnoot, wordt al gegeten sinds de 16e eeuw. Toen waren het nog vierkante brokjes die smaakten naar ontbijtkoek. De pepernoten zoals wij die nu kennen, bestaan al sinds de 18e eeuw. Zeemanslieden brachten kruiden en specerijen mee van hun reizen naar Azië. Daardoor kreeg de lekkernij zijn bekende smaak. Tegenwoordig is het Sinterklaasfeest niet compleet zonder de kruid- of pepernoot. Je kunt een hele zak kopen, maar het is veel leuker en lekkerder om ze zelf te maken. We hebben het ouderwetse recept voor je opgetrommeld voor echte klassieke pepernoten, zoals ze die in de 16e eeuw al aten.
Dit heb je nodig
200 gram bloem
175 gram roggebloem
8 gram bakpoeder
1 ei
100 gram stroop
150 gram honing
1 eetlepel speculaaskruiden
1 theelepel gemalen steranijs
Snufje zout
Olie
Zo maak je het
- Zeef de bloem, roggebloem en bakpoeder en meng door elkaar.
- Meng in een andere kom de honing en stroop. Voeg daarna de speculaaskruiden, anijs, zout en het ei toe en meng tot een egaal mengsel.
- Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in folie en laat het minstens 2 uren rusten in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol er lange deegstrengen van. Snijd de strengen in stukjes van 1 tot 1,5 centimeter.
- Doe wat olie in een kom en rol de stukjes deeg door de olie tot ze volledig bedekt zijn.
- Doe de stukjes in de ovenschaal, zorg dat je niet meer dan 1 laag op de bodem hebt.
- Bak de pepernoten in zo’n 20 tot 30 minuten goudbruin. Je zult zien dat de pepernoten aan elkaar vast bakken, maar geen zorgen. Als de koek eenmaal is afgekoeld, kun je alle pepernoten weer lostrekken.
- Herhaal tot je al het deeg hebt afgebakken.
- Bakken klaar? Schoentjes vullen maar!
Bak je liever kruidnoten? Volg dan dit recept van Robèrt.
Kruidnootjes bakken met Robèrt
Sinterklaas Rocky Road
Vind je kale pepernoten te saai? Verwerk ze dan in een Rocky Road. Een heerlijke lekkernij die in de VS heel populair is. Hij wordt gemaakt van chocolade en je kunt hem vullen met alles wat je lekker vindt. Voor deze gelegenheid gebruiken we – uiteraard – typische Sinterklaas-lekkernijen als vulling.
Dit heb je nodig
150 gram pepernoten + extra voor versiering
2 chocoladeletters (ongeveer 300 gram)
Handvol letters, cijfers en schuimpjes
150 gram roomboter
2 eetlepels honing of agavesiroop
Zo maak je het
- Doe de chocola en roomboter in een steelpan en zet dit op laag vuur. Zorg dat de boter helemaal in de chocola smelt. Blijf erbij, want chocola verbrandt snel!
- Als alles goed gesmolten is, kan je het pannetje van het vuur halen. Mix de pepernoten en snoep door het mengsel heen. Houd wat achter voor de versiering.
- Schep het mengsel over in een bakblik met bakpapier en verdeel het gelijkmatig.
- Verdeel de overgebleven lekkernij over de bovenkant.
- Zet het bakblik voor 4 uur in de koelkast.
- Snijd de Rocky Road in kleine stukjes en smullen maar!
Kruidnoten Cheesecake
Heerlijk avondje is voor echte bakkermakkers natuurlijk pas compleet met een zelfgemaakt puntje taart op schoot. Klink dit je als sinterklaasmuziek in de oren? Ga dan aan de bak met deze verrukkelijke kruidnoten cheesecake!
Dit heb je nodig
Bodem
240 gram kruidnoten
100 gram boter
Cheesecake
600 gram roomkaas
150 gram suiker
1,5 eetlepel maïzena
3 eieren
4 theelepels speculaaskruiden
100 gram kruidnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier.
- Maal de kruidnoten fijn en smelt de boter.
- Meng de boter door de kruidnoten, stort in de bakvorm en druk de bodem goed aan.
- Bak ongeveer 5 minuten in de oven en laat daarna afkoelen.
- Klop de roomkaas los met de suiker.
- Voeg de maïzena, eieren en speculaaskruiden toe en mix tot een geheel.
- Giet het roomkaasmengsel op de kruidnotenbodem en strooi de overige 100 gram kruidnoten op de bovenkant.
- Bak de taart op 180 graden in 40-45 minuten af.
- Nog chocoladeletters over? Hak ze in grove stukken en verdeel ze over de taart als finishing touch.
Speculaascake
Stad en land getrotseerd om sinterklaasinkopen te doen? Dan is er niks lekkerder om thuis op de bank te ploffen met een warme kop thee of chocolademelk en een plakje kruidige cake. Deze speculaascake is dan precies wat je nodig hebt! Niet alleen hartstikke lekker, hij is ook nog eens heel leuk voor kleine bakkertjes. Want zij kunnen goed helpen met het versieren (en opeten) van de vrolijke pepernoten op de bovenkant.
Dit heb je nodig
Cake
140 gram roomboter op kamertemperatuur
100 gram donkerbruine basterdsuiker
160 gram honing
230 gram patentbloem
2 eieren
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
1 gram zout
5 theelepels speculaaskruiden
100 gram blanke amandelen
Toppings
Bekertje slagroom
2 – 3 eetlepels suiker
Gekleurde kruidnootjes
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een cakeblik goed in.
- Verwarm de boter, suiker en honing in een pannetje tot een gladde massa. Laat afkoelen.
- Maal de amandelen in een keukenmachine grof.
- Mix in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda, zout en speculaaskruiden.
- Kluts de eieren los.
- Doe het boter-suikermengsel en de geklutste eieren bij het bloemmengsel en spatel tot een gladde massa.
- Doe als laatste de amandelen erbij en spatel door het beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in 35 – 40 minuten gaar. De cake is goed als een prikker er droog uit komt.
- Klop de slagroom met de suiker stevig.
- Verdeel de slagroom over de afgekoelde cake en versier het geheel met de vrolijk gekleurde kruidnoten.
Gevuld speculaas
Gaat jouw hart nog net iets sneller kloppen van gevulde speculaas in plaats van een speculaascake? Deze speculaaskoeken maak je in een handomdraai! Tip van bakker Hans: laat het deeg, verpakt in vershoudfolie, een aantal dagen in de koelkast rusten. Dan trekken de kruiden nóg meer in het deeg.
Bakkers klaar?
Delen maar! Wij zijn erg benieuwd naar jouw creaties. Welk recept heb je gebruikt en hoe smaakte dat? Of heb je er je eigen draai aan gegeven? Deel jouw Sinterklaas-baksels via #HHB, dat vinden we leuk!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.