E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sinaasappel tiramisu met oranje likeur

In een handomdraai op tafel én ontzettend lekker, deze sinaasappel tiramisu met oranje likeur.

tiramisu-1920

Bijna iedereen is er dol op: Italiaanse tiramisu. Je kunt oneindig variëren met dit heerlijke dessert. Wat dacht je van een Italiaanse tiramisu met oranje likeur? Wij hebben het recept voor je!

Waar komt tiramisu vandaan?

Tiramisu is een Italiaans dessert dat waarschijnlijk is ontstaan in de regio Veneto. De naam betekent letterlijk: trek mij omhoog, wat je kunt vertalen als beur mij op of maak mij blij. Het dessert wordt dan ook vaak aan herstellende zieken gegeven om ze aan te laten sterken en er bovenop te helpen. Hoewel tiramisu vandaag de dag over de hele wereld bekend is, werd het dessert pas voor het eerst in de jaren 60 gemaakt. En het komt pas sinds 1980 voor in Italiaanse kookboeken.

Tips en tricks

Een room die niet stijf wordt of sompige lange vingers, het gevaar van een mislukte tiramisu schuilt in een klein hoekje. Met deze tips maak je de perfecte tiramisu. Is je tiramisu goed gelukt? Dan kan je er heerlijk van smullen! Het dessert wordt vaak in een grote ovenschaal gemaakt, waardoor er soms nog een beetje overblijft. Dit kan je ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast, maar bij voorkeur eet je dit dessert binnen anderhalve dag op. Dek de ovenschaal goed af met verhoudfolie om te voorkomen dat de tiramisu waterig wordt. Ook invriezen is een optie, maar dit komt de smaak vaak niet ten goede.

tiramisuRecept tiramisu met oranje likeur

Dit heb je nodig:

  • 500 gram mascarpone
  • 115 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 60 milliliter slagroom
  • 450 gram sinaasappelmarmelade
  • 240 milliliter oranje likeur
  • 120 milliliter water
  • 250 tot 300 gram lange vingers
  • 1 sinaasappel

Zo maak je het:

  • Doe de kristalsuiker en eidooiers in een kom en klop dit romig.
  • Voeg de mascarpone toe aan het eidooiermengsel en meng dit goed door.
  • Voeg 100 gram sinaasappelmarmelade toe aan het mascarponemengsel.
  • Klop de slagroom luchtig en schep dit voorzichtig door het mascarponemengsel.
  • Doe de oranje likeur en het water in een schaaltje en dip hier de lange vingers in.
  • Leg de lange vingers op de bodem van een ovenschaal, verdeel hier een laagje van het mascarponemengsel overheen en herhaal dit nog een keer.
  • Doe 350 gram sinaasappelmarmelade in een kom en klop dit los.
  • Verdeel de sinaasappelmarmelade over de bovenkant.
  • Decoreer met schijfjes sinaasappel en lange vingers.

Tip: willen kleine bakkers ook meegenieten van de zelfgemaakte tiramisu? Vervang de oranje likeur dan door sinaasappelsap.

Niet alleen sinaasappels zijn perfect voor het maken van een tiramisu, eigenlijk kan je alle citrusvruchten hiervoor gebruiken. Probeer eens deze heerlijke tiramisu met citroenen, dat wordt smullen! Of wat dacht je van een tiramisu met frambozen

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.