E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Schuif die stamppot opzij, dit kun je ook maken met boerenkool!

Denk jij bij boerenkool standaard aan stamppot? Een logische gedachte, maar zeker niet nodig. Je kunt er nog zoveel meer mee maken!

boerenkool-shutterstock_2491976095-950x550

Wanneer het kouder wordt, komen de stampotten weer op tafel. Van boerenkool tot hutspot. Maar wist je dat je nog veel meer met boerenkool kunt maken? Van pannenkoek tot smoothie en zelfs chips!

Hoe gezond is boerenkool?

Boerenkool is goed voor je spieren, het bevat namelijk 5 tot 6 gram eiwitten per 100 gram. Het werkt ontstekingsremmend en bevat veel vitamine K. Dat zorgt voor sterke botten en spieren. Ook vitamine A en C zitten in boerenkool, net zoals de mineralen koper en calcium.

Van september tot en met maart komt boerenkool van eigen bodem. Wanneer de vorst eroverheen is gegaan, wordt de kool wat zoeter. Dat maakt het volgens veel mensen lekkerder. Maar ook daarvoor is boerenkool goed te eten. We houden er in Nederland zelfs zo van dat het een eigen nationale feestdag heeft: op 24 oktober!

Maak eens iets anders dan stamppot

Zonde dus om boerenkool alleen in een stamppot te verwerken! Want je kunt er ook pannenkoeken mee maken, het verwerken in smoothies en zelfs in worstenbroodjes stoppen. Je kunt er ook chips van maken.

Boerenkoolpannenkoeken maken

Boerenkool kun je heel makkelijk verwerken in een pannenkoek. Een handige manier om extra groenten binnen te krijgen. Het beste is om hiervoor gesneden boerenkool te gebruiken. Bak dit even kort aan in de pan. Meng bloem, ei en melk tot een egale massa en voeg daarna de boerenkool toe. Wil je een egaal beslag, gebruik dan de staafmixer. Laat het beslag even staan. Bak daarna zoals je gewend bent.

BOERENKOOLPANNENKOEK MET GEKARAMELLISEERDE UI

Boerenkool smoothie makenEen boerenkoolsmoothie.

Spinazie wordt al vaker door een smoothie gemixt, maar aan boerenkool denk je misschien niet zo snel. Toch is dit ook een goede om een groene smoothie van te maken. Kies je favoriete (plantaardige) melk, yoghurt of kwark. Voeg hier zo’n 50 gram rauwe boerenkool per persoon bij.

Kies wat zoet fruit als tegenhanger, want de kool kan licht bitter van smaak zijn. Denk aan banaan, mango, aardbeien of kiwi. Doe alles in een blender en mix goed. Boerenkool is wel wat stugger dan spinazie. Mix dus eventueel iets langer als dat nodig is. De smoothie moet glad zijn en geen stukjes meer bevatten. Heb je een krachtige blender? Dan gaat het makkelijker. Voeg naar smaak nog wat chiazaad toe. Is je smoothie te dik, voeg dan wat extra vocht (bijvoorbeeld melk) toe.

3x gezonde smoothies

BoerenkoolchipsBoerenkoolchips

Wil je iets gezonds kunnen snacken? Maak dan eens zelf boerenkoolchips. In Amerika is het al heel bekend en kun je het kant-en-klaar kopen. Kale chips heet het dan. In Nederland zie je ze ook steeds vaker in de schappen liggen. Het is eigenlijk best simpel om zelf te maken. Zorg dat je ongesneden boerenkool gebruikt, dus grote bladeren. Snijd de nerf in het midden eruit, die smaakt erg bitter. Snijd of scheur in iets kleinere stukken, maar niet té klein. Heb je al wel een zak met de voorgesneden variant? Dat kan ook, maar dan worden je chipjes behoorlijk klein. De kool krimpt namelijk in de oven.

Besprenkel met wat olie, zout, peper en andere smaakmakers die je zelf lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan sesamzaadjes, chilipeper en sojasaus. Bak zo’n 10 minuten in de oven op 180 graden. De blaadjes kunnen snel verbranden, dus hou ze goed in de gaten. In de airfryer bakken kan ook, houd dan zo’n 3 tot 5 minuten op 200 graden aan.

BoerenkoolworstenbroodjesPien - Een Boeren Boerenkool Broodje - worstenbroodjes

Als je het Robèrt vraagt, kun je elk moment van het jaar een worstenbroodje eten. En dit boerenkoolworstenbroodje ook! Gevuld met gehakt, Zeeuws spek en uiteraard boerenkool. Met een heerlijke mosterdsaus voor erbij.

hier vind je het recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.