Of je ze op oudejaarsdag al vanaf ’s ochtends vroeg eet of pas ’s avonds wanneer de aftelklok in beeld komt, oliebollen horen er nou eenmaal bij. Bij veel mensen is het ook traditie om ze gezellig samen te gaan bakken. Heerlijk in die frituurlucht staan met elkaar en daarna je lekkere bollen opeten. Maar dan moeten ze er natuurlijk wél een beetje mooi uitzien.
Ronde oliebollen met een ijstang
Het belangrijkste is om een ijstang (of ijsschep) te hebben. Zorg in ieder geval dat je zo’n knijper hebt, dus zo eentje waarmee je de bolling van de schep leeg veegt. Doop je tang eerst in de hete olie en pak daarna een beetje oliebollendeeg. Omdat je de tang eerst in de olie hebt gedoopt, glijdt het beslag er nu gemakkelijk vanaf. Zorg er dus ook voor dat de tang hittebestendig is!
De hoeveelheid is belangrijk
Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid. Dat geldt voor zowel de hoeveelheid beslag wat je in de tang pakt, als de hoeveelheid oliebollen die je in één keer bakt. Pak maar een klein beetje beslag, dat zorgt ervoor dat de bollen mooi rond blijven. Wanneer je er teveel tegelijk in de frituurpan af wil bakken, kunnen ze niet uit zichzelf draaien. En dat hoort wel.
Zorg dat je na een aantal oliebollen de tang goed schoonmaakt en afdroogt. Dat zorgt ook voor mooie, ronde bollen!
Hoe maak je de lekkerste oliebollen?
Dan is het alleen nog belangrijk dat de smaak van de oliebollen heerlijk is. Ze moeten luchtig zijn en niet te zwaar, dus je beslag moet goed zijn. Voor extra luchtige bollen kun je een deel van het water vervangen door lauw bier. Hoe lang laat je het deeg rijzen? Het moet in volume verdubbelen, maar wanneer je het te lang laat rijzen, stort het weer in. Alle tips voor om de lekkerste bollen te maken, lees je hieronder!
Diverse soorten oliebollen zoals vegan en hartig
Wil je dit jaar eens variëren met oliebollen? Maak dan eens een hartige variant, met oude kaas en zongedroogde tomaten. Of zoek je vegan bollen? Dat kan natuurlijk ook! Sinds 2023 zijn ook gevulde bollen populair, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of bolpoucen!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.