Ga je op vliegvakantie, dan kan eten en drinken onderweg ineens heel anders smaken. Je smaak verandert namelijk al op een hoogte van 10 kilometer. Van zoute smaken proeven we dan nog maar 20 tot 30 procent. Van zoete smaken is dit zelfs 15 tot 20 procent. Hoe komt dat precies?
Minder proeven in een vliegtuig
De luchtdruk en zuurstofniveaus op grote hoogte kunnen je smaakbeleving beïnvloeden. En zo kan het zomaar zijn dat jouw boterham met kaas of je kopje koffie ineens anders smaakt. Ook drukverandering tijdens het stijgen en dalen van het vliegtuig kan je smaakpapillen beïnvloeden. Verder heeft droge lucht voor invloed op je slijmvliezen in je neus en in je mond, waardoor je smaak kan veranderen.
En zelfs het lawaai in een vliegtuig kan van invloed zijn op je smaak! Verschillende studies toonden aan dat geluid je smaakbeleving kan veranderen. Veel lawaai zou ervoor zorgen dat je voedsel minder goed smaakt. Hoe dat precies zit lees je hier.
Dit mag je meenemen in het vliegtuig
Neem je je eigen eten mee op je vliegreis? Zorg er dan voor dat je eten en drinken met genoeg smaak meeneemt, zodat je ook op grote hoogtes hiervan kunt genieten. Dit zijn regels rondom het meenemen van eten en drinken in het vliegtuig:
Zelf eten en drinken meenemen in het vliegtuig
Recepten voor onderweg
Zeg maar dag tegen kleffe broodjes, zakken snoep en vette snacks. Zelf je eten maken voor onderweg is goedkoper en gezonder. Hier vind je receptinspiratie.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.