E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pompoenpitten roosteren doe je zo

Heb je een gerecht met pompoen gemaakt? Gooi de pompoenpitten dan niet weg. Die kun je namelijk roosteren en eten als snack!

pompoenpitten-roosteren-shutterstock_757140604-950x550

Heb je een taart gebakken met pompoen erin (zoals deze pumpkin spice pompoentaart) of iets anders met pompoen gedaan? Dan ben je misschien geneigd om de draderige binnenkant en de pompoenpitten weg te gooien. Doe dat niet! Van de pitten kun je namelijk nog een heerlijke snack maken.

Kies de juiste pompoen uit

Als je een eetbare pompoen hebt gebruikt, zijn de pompoenpitten namelijk ook eetbaar. Wanneer je een niet-eetbare pompoen gebruikt, bijvoorbeeld bij het uithollen voor Halloween, kun je de pitten wel beter weggooien.

Onze collega’s van MAX Vandaag hebben uitgelegd welke pompoenen eetbaar zijn en welke niet.

5x bakken met pompoen

Een lepel of toch een ijsschep?

Wanneer je het vruchtvlees en de pitten uit de pompoen haalt, kun je dit met een lepel doen. Maar een tip van ons: gebruik een ijsschep. Hiermee heb je meer grip en kun je meer kracht zetten.

Zo ga je aan de slag om pompoenpitten te roosteren

Verzamel alle pompoenpitten en spoel ze af onder de kraan. Laat uitlekken in een vergiet. De pitten hebben nog een witte schil. Deze kun je eromheen laten zitten, het is eetbaar. Maar sommige mensen vinden dit taai. Je kunt er dan voor kiezen om ze te pellen.

Kook de pitten vervolgens in gezouten water, voor zo’n 20 minuten. Laat uitlekken en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verdeel ze dan over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg dat ze allemaal los liggen en niet over elkaar heen. Besprenkel de pitten met een beetje olie en kruiden naar smaak. Rooster ze zo’n 15 tot 20 minuten in de oven op 200 graden. Hussel regelmatig om, zodat ze gelijkmatig bruin kleuren.

Waar kun je pompoenpitten mee kruiden?

De kruiden die je over de pompoenpitten kunt doen, kun je naar eigen smaak invullen. Simpel met wat (zee)zout is al lekker. Maar denk ook eens aan paprikapoeder, cayennepeper, currypoeder, ras el hanout, Italiaanse kruiden of komijn.

Waar kun je ze in verwerken?

PompoencakeJe kunt ze nu los, als snack eten. Of strooi ze over je pompoensoep, je salade, een pasta of meng ze door je smoothiebowl. Bij die laatste wil je misschien wel de pompoenpitten wat neutraler kruiden. En wat dacht je ervan om je pompoencake ermee te decoreren?

Zo maak je een smoothiebowl

POMPOENCAKE RECEPT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.