E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Plukken, bakken en proeven: alles wat je moet weten over bramen

Het is weer die tijd van het jaar, het bramenseizoen is in volle gang en dat betekent maar één ding: bakken met bramen! Wij doken in de wereld van bramen en hebben alles wat je wilt weten over deze donkerblauwe vruchtjes voor je op een rijtje gezet.

Traditional,English,Dessert.,Eton,Mess,-,Whipped,Cream,,Meringue,,Fresh

De struiken in het bos hangen weer vol met bramen en wat is er nou leuker dan met eigenhandig geplukte donkerblauwe vruchtjes aan de slag te gaan in de keuken? Maar voordat je de beslagkom tevoorschijn haalt, zijn er wel een paar zaken om even stil bij te staan.

Kun je zomaar bramen plukken? Zijn deze donkerblauwe vruchtjes gezond en wat kan je ermee bakken? Wij doken in de wereld van bramen en hebben alle antwoorden voor je verzameld.

Bramen plukken

bramenstruik

Wat is er nou fijner dan bakken met zelf geplukt fruit? De geur van verse vruchten, rechtstreeks uit de natuur, doet ons het water in de mond lopen. Maar voordat je enthousiast een mandje vult met heerlijke bramen, is er iets om goed in de gaten te houden. Want bramen plukken is misschien wel leuk, maar het is niet altijd zonder risico’s. Vooral niet als het gaat om de vossenlintworm.

Het is nu ook weer niet zo dat je nooit meer bramen kan plukken, maar het is wel verstandig om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoals de naam als zegt, wordt deze parasiet verspreid via vossen. Ook in Nederland, vooral in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. De eitjes van de vossenlintworm worden via de ontlasting van vossen verspreid en kunnen terecht komen op groente en fruit die laag aan de struiken groeien of op de grond vallen. En ja, daar vallen die heerlijke bramen ook onder. Een infectie met de vossenlintworm kan helaas pas na 5 tot 15 jaar aan het licht komen, maar kan dan al ernstige leverschade hebben veroorzaakt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dus, voordat je die sappige bramen van de struiken plukt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen.

Het allerbeste is om het fruit dat laag groeit of op de grond ligt, niet te plukken. Maar als je het toch doet, zorg er dan voor dat je de vruchten grondig wast of ze even kookt. Dan weet je zeker dat je veilig kunt genieten van de zelf geplukte lekkernijen.

Waar moet je nog meer op letten tijdens het wildplukken?

Dat lees je hier!

Zijn ze gezond?

Je verwachtte het misschien al: bramen zijn een goede bron van voedingsstoffen. Hun diepe, donkerblauwe kleur hebben zij te danken aan anthocyanen, een krachtige antioxidant die de werking van vitamine C versterkt. Dit geeft je niet alleen een flinke boost voor je immuunsysteem, maar helpt ook de huid een gezonde glans te geven en ontstekingen te verminderen.

Daarnaast bevatten bramen een hoge concentratie aan vitamine C, vitamine K en mangaan. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van sterke botten, het op peil houden van je energieniveau en het versterken van je weerstand.

En daar houdt het niet op. De vezels in bramen zorgen voor een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel, waardoor je langer vol zit. Je zou haast kunnen zeggen: wat zit er eigenlijk níet in!?

Wat kan je allemaal bakken met bramen? bramen slagroomtaart

Of je nu zin hebt in een romige cheesecake, verfijnde bonbons, een klassieke slagroomtaart of een feestelijke vruchtenslof; met bramen zit je altijd goed. Speciaal voor jou hebben we de lekkerste recepten met bramen voor je op een rijtje gezet. Dus, bakkers klaar? Bakken maar!

7x de lekkerste recepten met bramen

Aan de slag!

Of wat dacht je van een heerlijk toetje met bramen: Eton Mess! Dat maak je zo:

Dit heb je nodig

  • 1/2 recept voor Franse meringue of gebruik 2 grote, kant-en-klare meringues
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 300 gram bramen
  • Muntblaadjes
  • Bramenjam

Zo maak je het

  • Maak de meringue een avond van tevoren, zodat het de hele nacht kan drogen in de oven.
  • Verkruimel de meringue.
  • Doe de slagroom en poedersuiker in een kom en klop dit stijf.
  • Verdeel de meringue over de bodem van een glas.
  • Schep daar een lepel slagroom op en verdeel daarover wat bramen.
  • Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten op zijn.
  • Eindig met een laagje bramen.
  • Decoreer de Eton Mess met een muntblaadje en wat bramenjam.

Ook lekker met bramen

Overnight oats

Bramenjam

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.