E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pinsa romana: dit heerlijke Romeinse deeg wil je maken

Een kruising tussen een pizza en een focaccia, dat klinkt fantastisch toch?! Dat is precies wat je krijgt met een pinsa.

pinsa romana

De pinsa romana, de officiële naam van dit gerecht, wordt steeds populairder. Nieuw is het niet, want in 2001 is dit alternatief voor pizza uitgevonden. Op het eerste gezicht lijkt het op een pizza of focaccia, maar er zijn een aantal verschillen.

Wat is het verschil tussen pinsa, pizza en focaccia? pinsa romana

Op het eerste gezicht lijken pinsa, pizza en focaccia heel erg op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen. Het grootste verschil zit ‘m in het deeg. Pinsadeeg wordt namelijk gemaakt van water, bloem, rijstmeel, sojameel, biergist en een scheutje olijfolie. Focacciadeeg maak je van tarwebloem, water, desem, verse gist, olijfolie en zout.  Door de combinatie van bloem, rijstmeel en sojameel én de lange rijstijd van het deeg is een pinsabodem net wat luchtiger en krokanter dan een klassieke pizzabodem.

Een ander verschil is de manier van afbakken. Een pizzabodem en focaccia bak je vaak af met alle ingrediënten in 1, maar bij een pinsabodem gaat het soms iets anders. Het deeg maak je van tevoren. Besprenkel de randjes van het deeg met een beetje olijfolie en bak de pinsabodem dan af in de oven. Daarna komt het leukste gedeelte: het beleggen. Als je pinsa is belegd met je favoriete ingrediënten, bak je ‘m nog een keer af in de oven. Je kunt de bodem ook met alle ingrediënten tegelijk afbakken. Houd er dan wel rekening mee dat de pinsabodem 2 tot 3 minuten langer in de oven moet.

Is een pinsa gezond?

Pinsa is gezonder dan een ‘normale’ pizza, maar het is ook weer geen superfood. Het deeg bevat meer water en bloem dan pizzadeeg, waardoor het lager in calorieën en vetgehalte is. Door het langere rijzen is een pinsa ook makkelijker te verteren dan een traditionele pizza. Of het gezond is, hangt ook af van de toppings. Gebruik je zelfgemaakte tomatensaus en beleg je de pinsa met verse groente? Dan heb je een relatief gezonde maaltijd. Kies je voor kant-en-klare tomatensaus en beleg je de pinsa met veel vlees en kaas? Dan is het iets minder gezond.

Zelf maken of kopen?

Tegenwoordig kun je pinsabodems in bijna elke supermarkt vinden en eigenlijk zijn deze ontzettend lekker. Bovendien bespaar je veel tijd, omdat je niet hoeft te wachten tot het deeg gerezen is. Wil je toch zelf aan de slag? Gebruik dan type 00-bloem. Dit type bloem is heel fijngemalen tarwebloem, wat vaak wordt gebruikt in Italiaanse recepten. De cijfers geven aan hoe fijn de structuur van de bloem is. Wat je nog meer kan bakken met type 00-bloem lees je hier.

Pinsa beleggen

Een pinsa kun je beleggen met allerlei verschillende ingrediënten. We hebben de beste pizzarecepten voor je op een rijtje gezet en met deze toppings maak je jouw pinsa minstens net zo lekker!

recept voor tomatensaus

Pizza bianca met asperges

Pizza tre ruote di colore

Pizza bbq chicken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.