E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pastel de nata: dit is het en zo maak je het

Een bakje van bladerdeeg gevuld met custard, dat klinkt als een heerlijke combinatie. Waar komt Pastel de nata (oftewel: pasteitjes van room) vandaan en hoe maak je het? We vertellen het je in dit artikel.

Portugees gebakje: De Pastel de nata

Ken je deze lekkernij al? Pastel de nata (of in het meervoud Pasteis de nata) komt oorspronkelijk uit Portugal en bestaat uit een combinatie van bladerdeeg met een vulling van onder andere citroen, vanille en kaneel. Het oorspronkelijke recept, dat afkomstig is uit een bakkerij in Lissabon, is geheim maar dit recept komt aardig in de buurt.

Pastel de nata recept

Voor 12 pasteis de nata

Dit heb je nodig

  • Een rol bladerdeeg (of maak het zelf)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje of een paar druppels vanille extract
  • 4 eierdooiers
  • 200 gram suiker
  • 300 milliliter melk
  • 125 milliliter water
  • 30 gram bloem
  • Schil van een (biologische) citroen

Bakbenodigdheden

  • Spatel
  • Mengkom
  • Pan
  • Schilmesje
  • Muffinvorm

Zo maak je Pastel de nata

De bakjes

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Vet een muffinvorm in met boter.
  • Snijd rondjes uit het bladerdeeg en leg die in de muffinvormpjes. Maak de rondjes iets groter dan de vormpjes zodat de randen van de vorm ook bedekt zijn en er bakjes ontstaan.
  • Wil je zelf bladerdeeg maken? Robèrt laat je in deze video zien hoe je dat doet.

Zelf bladerdeeg maken doe je zo!

  • Prik met een vork een aantal gaatjes in het bladerdeeg.

De custardvulling

  • Haal met het schilmesje de schil van de citroen en verwarm dit samen met het water, kaneelstokje en suiker in een pan op het vuur.
  • Breng het aan de kook en blijf het goed doorroeren. Haal het van het vuur als het een siroop is geworden.
  • Haal voorzichtig de schillen en het kaneelstokje uit het mengsel.
  • Klop de eidooiers samen met de melk en het merg uit het vanillestokje in een mengkom.
  • Doe de bloem in een pan en giet er al roerend het eimengsel bij. Verhit het mengsel (al roerend) voor ongeveer 3 minuutjes tot het custard wordt.
  • Schenk de custard in de bladerdeegbakjes (niet te vol).
  • Bak in de oven af voor ongeveer 15 minuutjes, laat even afkoelen, strooi er poedersuiker overheen en smullen maar!

Ook heel lekker met bladerdeeg:

Mokka roomhoorns

APPELFLAPPEN MAKEN

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.