E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

“Pas op met kokos!”, denk hieraan als je gaat bakken met kokos

Bak je met kokos, dan kan het gebeuren dat je baksel (erg) droog smaakt. Dit is waarom en hoe je dat voorkomt.

Kokosmeel

Misschien is het jou ook al eens overkomen. Je bent fan van kokos en ging vol goede moed aan de bak. We geven je zeker geen ongelijk, de tropische smaak van kokossnippers kunnen je baksel net een verrassende twist geven! Maar dan: je haalt vol trots je baksel uit de oven, snijdt hem aan, neemt een eerst hap en… het smaakt te droog!

Geen paniek, wij leggen je uit waardoor dat komt én vertellen je hoe je toch zorgeloos kan bakken met kokos.

“Pas op met kokos”

Onze Janny riep het al eens in de Heel Holland Bakt-tent: “Pas op met kokos!” En dan vooral om één reden. “Kokos trekt vocht aan, waardoor je baksel een stuk droger kan worden dan gepland.” Dat wil je natuurlijk niet. Dit is hoe je een droog baksel voorkomt.

Bakken met vezels

De reden dat kokosmeel (of kokossnippers) veel vocht aantrekt is omdat kokos van zichzelf erg vezelrijk is. Vezels trekken veel vocht aan en die vezels zullen de vochtige ingrediënten in je baksel daarom een beetje ‘opslokken’. Het lekkere smeuïge wat bijvoorbeeld boter, melk of ei kan toevoegen aan je baksel wordt daardoor een beetje teniet gedaan. Kokosmeel is niet het enige product waarbij dit kan voorkomen, volkorenmeel bevat ook veel vezels en kan daarom ook wat droger proeven dan andere soorten meel.

Wat is het verschil tussen bloem en meel?

Dat lees je hier!

Hoe bak je dan wel met kokos?

Het voordeel van de vezels in kokos is dat je juist meer vocht kan toevoegen aan je baksel. Probeer er eens mee te experimenteren en verdubbel bijvoorbeeld de hoeveelheid water of melk als je bakt met kokosmeel. De vezels nemen het vocht wel op, waardoor het niet té sompig wordt. Maar door de verdubbeling van het vocht krijg je niet een te droog eindresultaat.

Amandelmeel in een weckpotDaarnaast is kokos altijd een krachtige smaakmaker. Het is daarom makkelijk te combineren met een andere meelsoort, zonder dat het zijn smaak verliest. Vervang bijvoorbeeld de helft van het meel met amandelmeel. Dit is ietsje ‘vetter’, bevat minder vezels en wordt daardoor minder droog. Vanwege de krachtige smaak van kokos zal je in deze combinatie merken dat de smaak nog steeds die tropische twist geeft.

Zin in kokos?

Bak de kokoskransen van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.