Iedereen houdt van aardbeien en als de zomerkoninkjes in het seizoen zijn, vullen we graag onze hele koelkast ermee. Helaas blijven ze niet wekenlang vers. Heb je overrijpe aardbeien liggen? Gooi ze niet weg!
Aardbeien bewaren
De aardbeien zijn weer volop verkrijgbaar en je hebt net een aantal bakjes ingeslagen. Hoe bewaar je de zomerkoninkjes het beste? Als je de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoef je ze niet in de koelkast te bewaren. Was de aardbeien met lauwwarm water vlak voor je ze gaat eten. Verwijder dan ook het kroontje om te voorkomen dat ze zich volzuigen met water. Aardbeien zijn in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Ze blijven nog langer vers als ze elkaar niet aanraken: leg ze op een bord met een velletje keukenpapier eronder en spreid ze goed uit. Zijn ze toch overrijp geworden, dan kun je dit ermee maken.
1. Panna cotta
Panna cotta is een Italiaans dessert gemaakt van room, suiker, vanille en gelatine. Het lijkt op pudding, maar heeft een iets andere structuur. Hoewel pudding vaak wiebelig is, is panna cotta redelijk stevig. Je kunt panna cotta zo eten, maar het is ook heerlijk met een zelfgemaakte saus of jam. Hiervoor kun je je overrijpe aardbeien perfect gebruiken.
2. Aardbeien crumble
Een crumble is heerlijk als dessert of gewoon bij de koffie. En het allerbeste is dat je het binnen een mum van tijd op tafel hebt staan en er eindeloos mee kunt variëren. Pak je aardbeitjes, verdeel de kruimellaag erover en bak de crumble krokant in de oven. Het smaakt het lekkerst warm, met een bolletje ijs en een toefje slagroom.
3. Smoothie
Smoothies zijn een perfecte manier om veel groente en fruit binnen te krijgen. Kies je favoriete ingrediënten, gooi ze in de blender en mixen maar! In een handomdraai zet je de lekkerste en meest gezonde drankjes op tafel. Omdat alle groente en fruit worden fijngemalen, is dit het ideale recept om je overrijpe fruit (en groente) in te verwerken.
4. Jam maken
Zelf jam maken is heel eenvoudig en ook nog eens ontzettend lekker. Bovendien kan je elke fruitsoort gebruiken die je lekker vindt, waardoor dit recept perfect is om je overrijpe aardbeien in te verwerken. Het geheime ingrediënt voor een heerlijke zelfgemaakte jam? Geleisuiker! Smeer de jam op een verse croissant of roer het door de yoghurt.
5. IJs
Aardbeien zijn echt zomerfruit en passen perfect bij warm weer. En wat hoort er bij warm weer? IJs natuurlijk! Zelf ijs maken is heel eenvoudig en bovendien gezonder dan de ijsjes uit de supermarkt. Voor de gezonde ijsjes heb je slechts 3 ingrediënten nodig: aardbeien, yoghurt en limoen.
Zelfgekweekte aardbeien, vers uit eigen tuin, zijn het allerlekkerst. Voor een grote oogst heb je flink wat geduld nodig, maar door de uitlopers van de plant te stekken ontstaan er steeds meer plantjes. Hoe je dit doet lees je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.