Oranje boven bakinspiratie
Aan de slag met je eigen EK lekkernij? In dit artikel geven we je tips en tricks om je op weg te helpen.
Heel Hollands
‘Wat van ver komt, is lekker’, luidt het bekende spreekwoord. En dat is zeker waar. Maar wat van dichtbij komt is misschien nog wel lekkerder! Bij Heel Holland Bakt zijn we fan van bakken met ingrediënten van eigen bodem. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf, de economie en onze boeren! Bovendien komen er harstikke veel hele lekkere ingrediënten uit Nederland.
Als je jouw EK lekkernij een Nederlands tintje wilt geven, zou je er dus heel goed Hollandse ingrediënten voor kunnen gebruiken. Wat dacht je van Zaanse mosterd, Zeeuwse bloem, Terschellingse cranberry’s, kaas uit Gouda of appels uit de Betuwe? We hebben alles voor je op een rij gezet.
Bakken met ingrediënten van eigen bodem
Koekjes
Met Zeeuwse bloem kun je de lekkerste brosse koekjes maken. Deze bloem heeft een andere structuur dan bijvoorbeeld gewone tarwebloem, waardoor je koekjes lekker luchtig worden. Achter het bakken van een – ogenschijnlijk – eenvoudig koekje, zit nog heel wat techniek. Want ga je voor een zetdeeg, roerdeeg, kookdeeg of wrijfdeeg? Robèrt legt er je alles over uit in zijn Koekjescollege.
Zin om een typisch Hollands koekje te maken? We hebben 3 recepten voor je op een rij gezet.
Koekjescollege van Robèrt Hollandse koekjes
Streekgerechten
In Nederland hebben we niet alleen typisch Hollandse ingrediënten, ook elke streek heeft zijn eigen lekkernij. Elke provincie heeft iets bijzonders te bieden, wat zomaar eens de basis zou kunnen zijn voor jouw EK lekkernij. Want met de Friese Oranjekoek kom je bijvoorbeeld al een heel eind in de richting! En ook Brabantse worstenbroodjes staan helemaal niet slecht op de EK borrelplank, nietwaar?
Fiets met ons mee op een rondje door Nederland en laat je inspireren door al het lekkers uit de provincie.
Streeklekkernij inspiratie Worstenbroodjes maken Friese Oranjekoeken maken
Appeltjes van Oranje
Hoewel sinaasappels oorspronkelijk uit China komen, noemen wij ze altijd heel trots Appeltjes van Oranje. En daarom past de sinaasappel prima thuis in een EK lekkernij! Verwerk bijvoorbeeld eigen gemaakte sinaasappellikeur door je recept, of neem een voorbeeld aan de Heel Holland Bakt kandidaten. Sarena maakte al eens Fries Suikerbrood met sinaasappel, Rutger maakte oranje macarons en Annelies bakte een Koningscake met oranjebitter en bitterkoekjes. Waar je bijvoorbeeld cakepops van zou kunnen maken.
Sinaasappellikeur maken Suikerbrood met sinaasappel Oranje macarons
Koningscake met oranjebitter Zo maak je cakepops
Bitterballen
Hoewel we hem tegenwoordig herkennen als typische snack bij de snackbar, was de kroket van oorsprong een slagers- en banketbakkersproduct. En een bitterballetje mag natuurlijk niet ontbreken op de borrelplank tijdens het EK. Lukt het jou om er een fraaie EK twist aan te geven? Maak je hem oranje, of geef je hem een Hollandse vulling? In dit artikel lees je alles over de kroket en geven we je een basisrecept.
Oliebollen
Tijdens de jaarwisseling eten we oliebollen, maar geef toe: stiekem zijn oliebollen het hele jaar gewoon hartstikke lekker. En bovendien zijn ze hartstikke Hollands! Wist je dat de eerste oliebol terug te zien is op een Nederlands schilderij uit 1652?
Hoewel het vandaag de dag dus een typische oud-en-nieuw-snack is, kun jij daar natuurlijk verandering in brengen. Want waarom zouden we onze jongens niet aanmoedigen met een schaal oliebollen op tafel? Verwerk Hollandse ingrediënten door het beslag, maak ze rood, wit, blauw of oranje, geef ze een vleugje sinaasappel, maak er een hartige variant van met Goudse kaas… Je kunt het zo gek niet verzinnen, met de oliebol kun je alle kanten op! Met dit basisrecept kun je vast uit de voeten.
EK lekkernij
Genoeg inspiratie opgedaan en de perfecte EK lekkernij bedacht? Tijd om aan de bak te gaan! En het resultaat natuurlijk met ons te delen, bijvoorbeeld via Twitter met #HHB. Meedoen aan de wedstrijd kan helaas niet meer. Je kunt alle inzendingen nog wel bekijken!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.