Ga je aan de bladerdeeg-bak? Dan maakt het uit welk soort bladerdeeg je gebruikt. De kans is groter dat je met een kant-en-klare variant een wat fletse kleur krijgt. Maar ook wanneer je het zelf maakt, kan het voorkomen dat je die typerende goudbruine kleur niet krijgt. Terwijl het deeg wel lang genoeg in de oven zit en gaar genoeg is. Waar ligt het dan aan? Er zijn 2 belangrijke factoren bij het afbakken.
Roomboter of margarine?
Wie vaker bakt, weet waarschijnlijk dat wanneer er ‘boter’ in een recept staat, dit ongezouten roomboter is. Als er een andere soort nodig is, zoals bijvoorbeeld margarine, dan staat dat expliciet vermeld. Bij bladerdeeg maakt dit een groot verschil. Margarine blijft namelijk veel blanker en roomboter kleurt juist goudbruin. Heb je een kant-en-klaar pakje uit de winkel? Kijk dan welke van de 2 erin verwerkt zit. Maak je het zelf? Kies dan voor (een kwalitatief goede) roomboter. Je zult merken dat het de smaak ook ten goede komt.
Een heel ei of eigeel
Daarnaast strijk je bladerdeeg af met een eitje. Gebruik je hier vaak een heel ei voor en blijft je deeg wat bleek? Kies er dan eens voor om alleen het eigeel te gebruiken. Dit geeft namelijk een mooiere kleur. Sommigen gebruiken hier melk voor, maar dat blijft altijd een stuk witter. Dus het beste is om eigeel te gebruiken.
Zelf bladerdeeg maken met Robèrt
Wil je zien hoe Robèrt zelf bladerdeeg maakt? Hij gebruikt de Hollandse methode, ook wel snel bladerdeeg genoemd. Zo maak je binnen een handomdraai zelf het lekkerste bladerende deeg!
Meer tips voor bakken met bladerdeeg
Bladerdeeg staat er natuurlijk om bekend dat het enorm bladert. Maar je wil niet dat het teveel uitloopt. Daarom is het slim om gaatjes te prikken in het deeg. En soms lees je in een recept de opdracht om de bodem eerst blind te bakken. Wanneer is dat nou wel en niet handig?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.