De lekkerste traditie rondom de jaarwisseling is volgens ons toch echt: oliebollen eten! Inmiddels is er genoeg oliebol variatie te vinden bij de gebakskramen, van de Dubai oliebol tot de tompouce oliebol en zelfs Limoncello oliebollen kun je er vinden.
Maar als echte thuisbakkers gaan wij natuurlijk het liefste zelf aan de oliebollen-bak! Robèrt geeft je het recept voor luchtige kwarkbollen! Deze bollen smaken als een soort luchtige cake. Je maakt ze met volle kwark, suiker en frituurt ze in olie, dus of ze gezonder zijn dan een gewone oliebol, is maar de vraag… Maar lekker zijn ze beslist!
Kwarkbollen recept
Er zit geen gist in deze bollen en dat maakt het verschil met een traditionele oliebol. De kwarkbol rijst door middel van bakpoeder. Het recept hieronder is voor ongeveer 30 stuks.
Ingrediënten
- 300 gram volle kwark
- 125 gram zonnebloemolie
- 225 gram melk
- 500 gram bloem
- 20 gram suiker
- Rasp van 1 citroen
- 10 gram zout
- Merg van 1 vanillestokje
- 15 gram bakpoeder
- Olie om te frituren
- Fijne kristalsuiker of kaneelsuiker om door te halen
Extra nodig
- Keukenmachine met bisschop
- IJsknijper (klein)
- Schuimspaan
Bereiding
Meng alle ingrediënten kort tot een homogeen beslag. Begin met 150 gram melk en voeg daarna geleidelijk de rest van de melk toe. Het beslag moet net iets vloeibaarder zijn dan een standaard oliebollenbeslag. Slap het indien nodig nog iets verder af met wat extra melk. Laat het beslag ongeveer 30 minuten rusten.
Schep met een ijsknijper gelijke bolletjes uit het beslag en frituur in olie op 180 graden, tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen en wentel door de suiker of kaneelsuiker.
Eet smakelijk!
Dit recept maakte Robèrt in Tijd voor MAX en vind je ook op MAX Vandaag.
Robèrts klassieke oliebollen
Als je liever klassieke oliebollen maakt, dan moet je dit recept van Robèrt zeker eens proberen. Het geheime ingrediënt in dit ultieme oliebollen recept is wat licht gekonfijte ananas. Verrassend lekker.
Op zoek naar meer oliebol recepten?
We geven je onze 5 favoriete recepten: traditionele oliebollen, vegan oliebollen, gezonde oliebollen, ouderwetse én hartige oliebollen.
Oliebollen bewaren
Heb je bollen over? Je kunt ze makkelijk invriezen! Zo vries je ze in en warm je ze weer op.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.