E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Noga, nougat of nougatine?

Noga, nougat of nougatine: is dat nou allemaal hetzelfde of niet?

Nougat_of_nougatine

Noga, nougat of nougatine?

Noga, nougat of nougatine; misschien denk je bij alle drie de termen aan hetzelfde taaie, witte snoepje. Kunnen we ons goed voorstellen! Toch klopt dat niet helemaal, want er zit een wezenlijk verschil tussen. We leggen het je uit.

 

Noga of nougat

NougatNoga is de Nederlandse verbastering van het Franse woord nougat. En dat woord komt weer van het Latijnse nut gatum, wat ‘notentaart’ betekent. Als we het in de bakkerij hebben over noga of nougat, dan hebben we het over dat taaie, witte snoepje dat aan je tanden blijft kleven.

Het lekkernij wordt gemaakt van honing, suiker en glucosestroop, opgeklopt eiwit en geroosterde noten of gedroogde vruchten. De suikers worden tot een gloeiend hete suikersiroop gekookt en die wordt toegevoegd aan het eiwit. Tot slot worden de noten of vruchten erdoor gemengd.

Door het gebruik van verschillende ingrediënten en toevoegingen, zijn er in de loop der jaren diverse soorten en kleuren nougat ontstaan. Van zacht tot hard en van wit tot donkerbruin of zelfs groen en rood. Vooral de landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten kennen hun eigen variant van nougat, omdat honing en noten daar goed te verkrijgen zijn.

Zin om zelf met nougat aan de slag te gaan?

Nougat met amandelen

Nougatine

NougatineDe verwarring tussen nougat en nougatine is niet heel vreemd, omdat nougatine in principe een harde variant is van nougat. Het grootste verschil is, dat nougatine wordt gemaakt van alleen gekarameliseerde suiker en gebrande hazelnoten. Al zie je ook vaak dat bakkers gebrande amandelen, walnoten of sesamzaadjes gebruiken.

Om het nog verwarrender te maken, zie je nougatine in verschillende verschijningsvormen voorbij komen.

 

  • Als grote plakken; zo gebruiken de bakkers ze in de uitzending om hun bouwwerk mee te maken.
  • Als krokant strooisel; zo zie je het vaak voorbij komen als decoratie op een slagroom- of mokkataart of als dip voor een softijsje.
  • Als pasta; maar dan noemen we het in Nederland geen nougatine, maar (hazelnoot)praliné. In Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechië noemen ze het dan nougat. Om het nóg een klein beetje verwarrender te maken…

Nougatine kun je kant-en-klaar kopen als strooisel, maar zelf maken is natuurlijk leuker! Zin om er zelf mee aan de slag te gaan? We hebben een mooi basisrecept voor je klaarstaan. Hiermee kun je zelf jouw bouwwerk maken, of het vermalen tot decoratief strooisel.

Nougatine basisrecept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.