E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Moet je de oven voorverwarmen als je gaat bakken?

Aan het begin van een recept lees je eigenlijk altijd dat je de oven eerst moet voorverwarmen. Maar is dat ook echt nodig?

oven-shutterstock_2267073303-1920x1080

De oven is onze beste vriend in de keuken. Hij helpt bij het bakken van een perfecte appeltaart of cheesecake, de lekkerste pizza’s en broden, maar ook wanneer we ovenschotels of geroosterde groenten maken. Nadeel: hij verbruikt veel stroom. Met die reden zetten we hem liever niet onnodig aan.

Als je de oven voorverwarmt zorg je ervoor dat hij meteen de juiste, gelijkmatige temperatuur heeft. Maar wanneer is dat nou echt nodig? Elke bereiding is anders, dus of je de oven moet voorverwarmen hangt af van het recept.

bananencakeBakken van cake of taart: oven voorverwarmen

Wanneer je een cake of taart gaat bakken dan moet je de oven voorverwarmen. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je een verbrande buitenkant hebt en een ongare binnenkant. Zet je je cake- of taartbeslag in een koude oven? Dan krijgt het niet de ruimte om te gaan rijzen. En dat is nou juist wat je wilt met een taart.

MedaillekoekjesKoekjes bakken: oven voorverwarmen

Ook wanneer je koekjes gaat bakken, is het beter om de oven voor te verwarmen. Net zoals bij taarten en cakes moeten koekjes ook rijzen. Kortom: alles wat moet rijzen in de oven, moet in een voorverwarmde oven gebakken worden.

PizzaBrood of pizza bakken in oven: voorverwarmen

Wil je brood of pizza bakken in de oven? Verwarm hem dan ook voor. Brood moet ook rijzen, dus heeft de oven de juiste temperatuur nodig wanneer het brood erin gaat. Hierdoor krijgt het een goede, stevige korst en een goed gare binnenkant. Voor pizza geldt hetzelfde: het deeg moet onder een hoge temperatuur (snel) garen.

Meer over brood bakken in de oven

5 tips voor het bakken van pizza

Groenten garen of ovenschotel: voorverwarmen niet nodig

Bij het maken van een stoofschotel, ovenschotel of het garen van groenten is het voorverwarmen van de oven niet nodig. Deze gerechten hoeven namelijk niet direct te stollen of te rijzen.

Alles over ovengebruik

Bak je nou beter in een heteluchtoven of met boven- en onderwarmte? Welke stand is het meest energiezuinig? En wat als je een bakongelukje hebt in je oven? Hier vind je alle antwoorden!

Hetelucht of boven- en onderwarmte

Dit is het meest energiezuinig

De oven schoonmaken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.