E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Millefeuille, Medovik en een gekantelde laagjes taart

Millefeuille, Medovik en een gekantelde laagjes taart. Deze week gaan de bakkers aan de slag met het thema laagjes.

Deze week staat helemaal in het teken van laagjes! Voor de 6 overgebleven bakkers betekent dat een nieuwe uitdaging, want laagjes maken vraagt om precisie, techniek en een flinke portie geduld.

Je ziet deze uitzending op zondag 24 november vanaf 20.25 uur op NPO 1. Heb je de uitzending gemist? Terugkijken kan hier!

Millefeuille

De bakkers beginnen deze week met een millefeuille, het Franse zusje van de tompouce. De naam van dit gebakje betekent letterlijk “1000 laagjes”. Een uitdaging die natuurlijk niet mag ontbreken deze week. Maar wat maakt een millefeuille nu anders dan een tompouce? Het verschil zit ‘m in de laagjes bladerdeeg. Een tompouce heeft 2 lagen bladerdeeg en een millefeuille heeft er 3. Maar naast de Franse en Nederlandse variant zijn er talloze smaakvariaties te bedenken, zelfs hartige. Robèrt: “wat we graag willen zien is de luchtigheid én brosheid van het bladerdeeg.”

Medovik Medovik, Russische honingtaart met heel veel laagjes

Voor de technische opdracht maken de bakkers een Medovik, oftewel een Oost-Europese honingtaart. Het geheim van deze taart? Laagjes deeg, op smaak gebracht met honing en rozenwater, afgewisseld met zure room. Maar, zoals Robèrt zegt, het draait allemaal om de techniek. “De bakkers moeten het deeg eerst au bain-marie garen, daarna kort bakken en vervolgens de taart laagje voor laagje opbouwen.” Alsof dat nog niet genoeg is, moeten de bakkers ook een chocolade decoratie maken in de vorm van een honingraat.

Zo maak je een medovik!

Gekantelde laagjes taart

Het spektakelstuk van deze week is een gekantelde laagjes taart. Een technische én creatieve uitdaging, waarbij de bakkers slim te werk moeten gaan. “Het biscuit en de crème moeten precies goed zijn,” benadrukt Robèrt. “Niet te slap, want dan stort de taart in. Maar ook niet te stevig, want dat is niet lekker.” De 6 overgebleven bakkers staan voor een flinke klus. Lukt het hen om de taarten netjes gekanteld en goed van smaak te presenteren aan de jury?

Achter de schermen bij Heel Holland Bakt Foto van de Heel Holland Bakt tent op het landgoed Maasbergen.

Wie doet de afwas, waarom dragen de kandidaten geen haarnetje en waar staat de tent van Heel Holland Bakt? We geven je hieronder antwoord op al je vragen!

Alle weetjes over Heel Holland Bakt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.