Denk je aan de herfst, dan denk je natuurlijk aan pompoenen! Hoewel ze vaak voor de deur pronken tijdens Halloween, zijn ze ook ideaal om mee te bakken. Maar welke pompoen geeft je taart of cake dat extra beetje smeuïgheid en welke kun je beter als decoratie gebruiken? We hebben alle pompoensoorten die je in Nederland kunt vinden, voor je op een rijtje gezet. Tijd om de perfecte pompoen te kiezen voor jouw baksel!
Wanneer kan je een pompoen eten?
Niet alle pompoenen zijn eetbaar. Van giftige pompoenen kun je erg ziek worden. Sierpompoenen zijn giftig en kun je daarom beter niet opeten. Ook bij pompoenen van eigen kweek kunnen er problemen zijn. Oneetbare sierpompoenen kun je herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak.
Wil je een pompoen gebruiken om te bakken? Haal er dan één in de supermarkt, of bij de biologische winkel. Om te ontdekken of je pompoen geschikt is om te eten, kun je een klein stukje koken. Proef je een bittere smaak? Spuug hem dan direct uit.
Pompoenpitten roosteren
Gooi je pompoenpitten niet weg! Die zijn super gezond en lekker als snack.
Flespompoen
De flespompoen is een grote favoriet, omdat het vruchtvlees weinig draden bevat en daarom erg makkelijk te bereiden is. Met een peerachtige vorm en een zachte, nootachtige smaak is dit een echte herfstklassieker. Wat ‘m zo bijzonder maakt? De pitten zitten alleen in de onderkant, dat scheelt weer wat schoonmaken. Met een flespompoen kun je een ontzettend lekkere quiche maken!
Oranje Hokkaido
Als je deze pompoen ziet liggen, zou je niet direct denken dat hij helemaal uit Japan komt! De oranje Hokkaido is rond van vorm en heerlijk zacht van smaak. En wist je dat je bij deze pompoen de schil gewoon kunt laten zitten? Die is namelijk net zo zacht als het vruchtvlees en kan prima mee in de pan. Het is dan ook geen verrassing dat hij vaak in pompoensoep belandt. En gelukkig hoef je voor deze exotische variant niet ver te zoeken, want hij ligt gewoon in de Nederlandse supermarkt.
Kabocha
De Kabocha pompoen komt ook uit Japan, maar lijkt totaal niet op de oranje Hokkaido. Met zijn donkergroene schil en smaak die verrassend zoet is, is de Kabocha een echte smaakmaker in zoete gerechten. Van cakes tot taarten: de Kabocha geeft er een unieke twist aan. Maar let op, zijn schil is een stuk steviger, dus die moet je wel verwijderen voordat je aan de slag gaat.
Pompoencake met speculaaskruiden
Spaghettipompoen
Heb je je ooit afgevraagd waarom deze pompoen de naam ‘spaghettipompoen’ heeft? Nou, het geheim zit in het vruchtvlees! Zodra je de pompoen kookt of bakt, verandert de binnenkant in lange, spaghetti-achtige sliertjes. Deze pompoen is dan ook een fantastische koolhydraatarme vervanger voor echte spaghetti. Let op: ook bij de spaghettipompoen kun je de schil beter laten liggen, want die is behoorlijk hard en stug.
Winterpompoen
We kennen allemaal de klassieke pompoen die je tijdens Halloween bij de deur ziet staan. Deze grote jongen, ook wel winterpompoen genoemd, kun je ook eten. Hij is minder zoet dan bijvoorbeeld de Hokkaido. Toch is de schil van deze pompoen wél eetbaar en dat maakt hem ideaal om lekker mee te koken of bakken.
Muskaatpompoen
Dit is een pompoen die je misschien nog niet eerder bent tegengekomen, maar hij is zeker de moeite waard! De muskaatpompoen is namelijk eetbaar én smaakvol. Het vruchtvlees heeft een heerlijke, nootachtige en kruidige smaak die een beetje aan nootmuskaat doet denken. Omdat de schil van deze pompoen behoorlijk dik kan zijn, is uithollen de slimste aanpak om al het vruchtvlees te kunnen gebruiken.
Pattison
Op het eerste gezicht zou je bijna denken dat het een courgette is, maar het is toch echt een pompoen! Deze decoratieve pompoen komt in prachtige kleuren: wit, geel en groen. Hoewel hij vaak als versiering gebruikt wordt, kun je ‘m ook prima eten. De smaak? Die doet een beetje denken aan courgette, heerlijk zacht en fris. Schil ‘m, want na verloop van tijd wordt de schil stugger en dikker.
Turkse muts
De Turkse muts is een prachtige sierpompoen die je meteen doet denken aan de herfst. Een plaatje voor op de keukentafel!
Ga je aan de slag met pompoenen? Dan is dit de makkelijkste manier om ze te schillen!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.