Samosa’s vind je onder andere in de Indiase en Pakistaanse keuken. Eet deze kruidige driehoekjes van filodeeg bij een soepje, of als voorgerecht van een lekkere curry.
Tips bij het maken van samosa’s
- Oefen met het vouwen van filodeeg. Op internet vind je veel video’s voor verschillende vouwtechnieken. Lees hieronder meer tips voor bakken met filodeeg.
- Laat de kruiden goed intrekken; laat je vulling daarom even rusten voordat je begint met het vullen van je filodeeg.
- Let bij het vullen op de ruimte bij de randen van je deeg. Gebruik dus niet teveel vulling! Anders gaan de samosa’s open tijdens het bakken.
- Experimenteer! Varieer met kruidenmixen, zoals Garam Massala of Ras el Hanout. Voeg ook eens een zoetje toe aan je vulling, bijvoorbeeld rozijnen of kleine stukjes gewelde abrikozen. Houd je niet van koriander, vervang dit dan voor peterselie.
- Eet ze gloeiend heet! Dan zijn ze extra lekker.
- Vergeet de chutney niet. Met dip smaakt je samosa extra lekker. Varieer ook eens met een simpele yoghurtdip.
Bakken met filodeeg
Filodeeg is minder vet dan bladerdeeg. Het bevat namelijk maar 1 laag, in tegenstelling tot bladerdeeg (dat bestaat uit meerdere laagjes deeg). Bakken met filodeeg is daarom ook net even anders dan bakken met bladerdeeg. Gebruik je bevroren filodeeg, laat het dan rustig ontdooien in de koelkast. Leg een vochtige theedoek over je filodeeg heen, zo zorg je ervoor dat je deeg niet uitdroogt. Hapjes met filodeeg worden vaak gefrituurd, zodat ze lekker krokant worden. Maar voor dit samosarecept gebruik je de oven.
Recept voor Indiase samosa’s
Hier vind je een smakelijk recept met gehakt, geitenkaas en kikkererwten. Dip ze in mangochutney voor een zoetfrisse tegenhanger. Maak je liever een vegetarische variant, gebruik dan vegetarisch gehakt.
Ook lekker met filodeeg: appelflappen met dadels. Deze lekkere en makkelijke appelflappen zijn vegan en lactosevrij!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.