
Wie houdt er nou niet van koekjes? Ze zijn in alle soorten en maten. Maar die grote, chewy Amerikaanse cookies zijn onverminderd populair. Met toppings zoals chocoladestukjes, glazuur, pretzels, marshmallows en zo gek als je maar kunt verzinnen.
De basis voor cookies
De basis voor een klassieke Amerikaans cookie is eigenlijk altijd hetzelfde. Hij bevat boter, suiker, ei, bloem en garnituur. De hoeveelheden per ingrediënt variëren per cookiesoort. Zo krijg je een krokante of juist een meer chewy structuur (krokant van buiten en zacht van binnen).
Elk ingrediënt speelt een rol
Elk ingrediënt heeft een doel. Zo maakt de boter het geheel vloeibaar en geeft het kleur. De suiker zorgt ervoor dat de cookie uitvloeit, bruiner kleurt en uithardt. Dat maakt een koekje krokant. Bloem zorgt voor samenhang van de ingrediënten. Het zetmeel in bloem werkt als een soort spons. Het zorgt ervoor dat het vocht van het ei vastgehouden wordt en dus dat de structuur verandert.
Welke soort suiker gebruik je in een cookie?
Het soort suiker dat je gebruikt, maakt verschil. Wil je echt een chewy Amerikaanse cookie? Gebruik dan meer (donkere) basterdsuiker dan kristalsuiker. Basterdsuiker zorgt ervoor dat de koekjes zachter blijven. De kristalsuiker zorgt juist voor een stevig koekje. Daarom heb je beide soorten nodig, zo krijg je die stevige en knapperige buitenkant en een zachte binnenkant: wat de cookie juist zo lekker maakt.
Laat het deeg afkoelen voor je gaat baken
Omdat er in deze koekjes veel boter gaat, wordt de cookie in de oven erg vloeibaar. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om het deeg na het kneden even in de koelkast te leggen. Zo kan de boter weer kouder en dus harder worden en loopt je koek minder uit. Je kunt er ook voor kiezen om het deeg (minstens) 1 uur in de vriezer te leggen. Dan krijg je helemaal een chewy resultaat. Je kunt dan het beste eerst balletjes van het deeg maken. Anders is het deeg te hard om later op te delen.
Kies zelf hoe groot de cookies worden
Als je ze zelf bakt, kun je natuurlijk ook bepalen hoe groot je de cookies maakt. Je kunt kiezen voor 100 gram deeg per koekje, dan krijg je écht grote koeken. Wil je kleinere? Kies dan voor 50 of zelfs 35 gram per balletje. Je kunt het per balletje afwegen, of een (kleine) ijstang gebruiken.
Hoe lang moeten cookies bakken?
Doe tot slot de cookies niet té lang in de oven. Dat zorgt er namelijk voor dat ze harder worden, maar wij gaan juist voor die lekkere chewy structuur. Wanneer je ze uit de oven haalt, lijken ze nog net niet gaar. Maar door het afkoelen kristalliseert de suiker en zo stijven de koekjes alsnog op. Onze richtlijn is 15 tot 17 minuten, afhankelijk van je oven en hoe groot je de koekjes maakt.
Het recept voor chocolate chip cookies
Heb je na al deze tips en informatie zin gekregen om aan de bak te gaan? Dat komt mooi uit. We hebben het ultieme recept voor chocolate chip cookies voor je! Uiteraard kun je zelf ook variëren in de toppings, kies dan ingrediënten die je zelf lekker vindt.
Koekjescollege van Robèrt
Meer leren over het bakken van koekjes? Je kunt ze maken met verschillende soorten deeg. Denk aan zetdeeg, roerdeeg, kookdeeg en wrijfdeeg. Elke techniek en elk deeg werkt anders. Onze Robèrt heeft een heus koekjescollege voor je opgenomen. Zo legt hij uit hoe je elk deeg maakt én wat voor soort koekje het wordt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.