Bakken is voor Mats ontspanning en een manier om creatief bezig te zijn. Tijdens zijn afstudeerperiode ontdekte hij bakken om de stress te vergeten. Daarna werd het ook een welkome bezigheid tegen de verveling, toen de wereld op slot ging in de coronapandemie. Wanneer anderen zijn baksels gaan waarderen, begint de liefde voor bakken echt. Helaas eindigt zijn avontuur in de tent nét voor de finale.
Hoe voelde het om er vlak voor de finale uit te gaan?
“Ik vond dit heel zuur! Diezelfde nacht spoel je als het ware dat hele weekend terug in je hoofd en wil je jezelf wel voor je kop slaan voor sommige keuzes die je dan hebt gemaakt”, vertelt Mats. “Ik heb mijzelf de tijd gegund om er lekker van te balen. En tegelijkertijd kan ik zeggen dat ik ‘verloren’ heb van 3 top finalisten, dat is ook wat waard! En niet te vergeten, ik heb een speldje! Daar ben ik heel trots op!”
Hoe was het om in de Heel Holland Bakt-tent te staan?
“Het is waar, de tent lijkt in het echt zoveel groter dan op tv! Het is heel bijzonder om in zo’n tent te staan. Zodra je aan het bakken gaat, kom je ook in een soort bijzondere focus modus, omdat je compleet omringd bent met het bakvirus! Want alles en iedereen is bezig met ‘bakken’ en neemt het bloedserieus. Zo’n gedeelde passie heb ik nog nooit mee gemaakt en dat mogen ervaren in juist de tent was heel tof!”
Je verwerkt graag Japanse invloeden in je baksels. Hoe pakte dat uit tijdens de afleveringen?
“Er komt veel kijken bij het bedenken van je smaken, stijl en technieken voor de opdrachten”, legt Mats uit. “Je wil ook iets origineels maken, iets wat andere bakkers niet snel maken en waar je de jury mee kan verrassen… Dan kom ik, gezien mijn achtergrond, snel uit bij de Japanse invloeden. En het resultaat was dat ik me er wel mee kon onderscheiden!”
Welke opdracht vond je het leukste om te maken?
“De opdracht die zo simpel lijkt, maar waar toch veel achter zit: de strudel! Het is echt een puzzel. Hoe maak je het elastische deeg, hoe rol je het op, en hoe zorg je ervoor dat het in de tent (door wachttijd en luchtvochtigheid) knapperig blijft? Ook wil je winterse smaken gebruiken die passen bij een klassieke strudel, maar wel met een nieuwe twist. Het maken van een klassieke en herkenbare strudel, met tegelijkertijd die nieuwe twist, vond ik een leuke puzzel om me mee bezig te houden.”
Zelf de strudel maken? Wij hebben het recept!
Studel met peren kastanjes en gekonfijte gember
Je hebt 7 weken intensief gebakken. Heb je na de opnames het bakken even links laten liggen of ben je lekker doorgegaan?
“Na de opnames was ik wel eventjes klaar mee. Het idee dat je iets ‘moet’ bakken, week na week, was vermoeiend!”, vertelt Mats. “Maar al vrij snel realiseerde ik me weer dat bakken mijn hobby en ontsnapping is. Het eerstvolgende weekend begonnen mijn vingers alweer te tintelen. Ik kon alle bakideeën in mijn hoofd niet meer in bedwang houden en zette de oven weer aan… Zo flanste ik een makkelijkere appeltaart in elkaar voor mijn ouders als toetje.”
Zijn ouders vonden het een heel mooi en lekker taartje. Op dat moment realiseerde Mats zich dat bakken echt een leuke hobby is en dat het niet altijd een wedstrijd hoeft te zijn.
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die twijfelen over deelname aan Heel Holland Bakt?
“Tegen de twijfelaars zou ik heel cliché zeggen: waag de kans! Oefen veel, beheers de basisrecepten en onderschat niet hoeveel werk erin zit. Van je concept bedenken, inkopen doen, experimenteren, uitschrijven en oefenen met de tijd. Elke oefenpoging thuis kost je dan dus al gauw 2 tot 3 uur non-stop bakfocus. Maar het is het allemaal waard, want de tent is een onvergetelijke ervaring, juist dankzij alle hoogtepunten én dieptepunten die je met de andere bakkers beleefd. Dat wil je niet missen!”
Durf jij het aan? Meld je dan nu aan voor een nieuw seizoen Heel Holland Bakt!
Meer Mats?
Maandag 9 december is Mats te horen bij Goeiedag Haandrikman! om 7.10 uur en ’s middags is hij te gast in Tijd voor MAX!
Alle recepten van Mats nog eens nalezen?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.