Romige mascarpone is zalig in desserts of gebak, de meest bekende is waarschijnlijk wel de tiramisu. Maar wat is mascarpone eigenlijk? Hoe kun je het vervangen en wat maak je er nog meer mee? Dat lees je hier.
Waar is mascarpone van gemaakt?
Mascarpone is een Italiaanse kaas, die is ontstaan rond 1600 in de Noord-Italiaanse regio Lombarije. Het staat vooral bekend om zijn zachte, romige textuur en rijke, lichte smaak. Mascarpone wordt gemaakt van room die afkomstig is van koeienmelk. Hieraan wordt wijnsteenzuur toegevoegd en daardoor transformeert het in een dik, romig en smeerbaar product. Het is een fijn ingrediënt in de bakkerij, want je kunt er de lekkerste vullingen mee maken. Maar ook bij hartige hoofdgerechten past het goed.
Is er een vervanger voor mascarpone?
Hoewel mascarpone wordt gemaakt van room, is het officieel een kaas. Je kunt het daarom het beste vervangen door andere romige kaasachtige soorten, zoals ricotta of roomkaas. Ook crème fraîche is een goede optie. Welke je kiest, is afhankelijk van wat je ermee maakt. We leggen je hieronder uit wat de verschillen zijn.
Wat is het verschil met roomkaas?
Het belangrijkste verschil met roomkaas is het vetpercentage. Mascarpone is de vette variant van de twee, het bevat bijna 40 procent vet. Roomkaas ongeveer 20 procent. Je kunt roomkaas dus als vervanger gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat mascarpone een rijkere, boterachtiger en licht zoetere smaak heeft. Ook is de consistentie wat dikker.
Wat is het verschil met crème fraîche?
Ook crème fraîche wordt gemaakt van room, maar het verdikkingsproces is anders. De wijnsteen blijft in de kast, want in dit geval wordt de room gemengd met melkzuurbacteriën. Daardoor is de smaak van crème fraîche wat zuurder dan die van de licht zoete mascarpone. Wil je vervangen, houd daar dan dus rekening mee.
Wat is het verschil met ricotta?
Tussen mascarpone en ricotta zit een redelijk groot verschil. Niet alleen de smaak, maar ook de structuur is wezenlijk anders. Ricotta bevat minder vet, het smaakt zouter en de textuur is korreliger.
Wat is een veganistisch alternatief voor mascarpone?
Als je op zoek bent naar een veganistisch alternatief, dan kun je zelf een room maken. Als je vaker veganistisch eet, zullen deze roomvarianten je bekend voorkomen. Optie 1: pureer rauwe, ongezouten cashewnoten tot een gladde pasta. Optie 2: zet een blik kokosmelk een nacht ondersteboven in de koelkast. Het vet dat zich bovenaan het blikje verzamelt kun je afscheppen. Het is dan een mooi plantaardig alternatief voor mascarpone of room.
Recepten met mascarpone
Met dit veelzijdige ingrediënt kun je heerlijke recepten maken! Van een simpel mascarpone toetje tot een rijke taartvulling. We hebben een paar van onze favorieten voor je op een rij gezet, van simpel tot uitdagender.
Tiramisu
De meest bekende in het rijtje en een echte klassieker! Je kunt tiramisu op de originele wijze maken met koffie, amandellikeur en cacao. Een frisse citroenvariant is ook niet verkeerd!
Klassieke tiramisu Citroen Tiramisu
Appeltaart
Je bedenkt het misschien niet zo snel, maar mascarpone kun je heel goed combineren met appeltaart! De ‘naked’ appeltaart heeft mooie laagjes, een kruimeldeegje en een romige vulling. De appeltaart van groene appels is gevuld met een mascarponeroom met rozijnen en rum.
Naked Appeltaart Groene appeltaart
Saint-Honorétaart
De Saint-Honoré is een klassiek gebakje uit de Franse keuken. Het wordt gemaakt van een bodem van bladerdeeg waarop gekarameliseerde gevulde soesjes komen. In dit recept wordt het midden van het taartje gevuld met mascarponeroom.
Saint-Honorétaart
Polonaisegebak
De polonaise is een gebakje dat wordt gemaakt van een meringue schaaltje die je vult met ijs, room of vruchten. Dat gaat toevallig heel goed samen met mascarpone! De semi-hartige variant bevat aardbeien, balsamico en basilicum. Of ga voor de zoete versie met pistache, sinaasappel en aardbeien.
Balsamico polonaise sinaasappel polonaise
Charlotte Russe
De Charlotte taart ken je vast. Het is zo’n taartje met een zijkant van lange vingers. Met een mooie strik er omheen is het een plaatje om te zien. Robèrt maakte hem bij MAXVandaag en voor de frambozenvulling gebruikte hij – je raadt het al – mascarpone!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.