
Dadels zijn vruchten die je heel goed kunt gebruiken als vervanging van suiker, door de zoete smaak. Regelmatig worden ze toegevoegd aan veganistische recepten. Maar welke verschillen zijn er en in welke recepten kun je ze verwerken?
Zijn dadels gezond?
Dadels zijn best gezond voor je, tenminste als je er niet teveel van eet. De vrucht bevat veel suikers, dus daarom wordt er door het Voedingscentrum aangeraden er maximaal 3 per dag te eten. Ook zit er verschil tussen gedroogde en verse soorten. In de eerste variant zit wat meer suiker dan in de verse dadels.
Medjoul en Ajwa dadels
Er bestaan verschillende soorten van de vrucht. Wat is het verschil? Je hebt verschillende varianten die net iets verschillen in smaak en grootte. Medjoul dadels zijn groot, zacht en sappig. Ajwa dadels hebben een stevige textuur, zijn wat zoet en bevatten een vleugje karamel.
Dadels tijdens de ramadan
De vrucht heeft ook een symbolische betekenis. Tijdens de vastenperiode van de Islam eten en drinken moslims van zonsopgang tot zonsondergang niets. Om de vastenperiode na zonsondergang te doorbreken wordt er traditioneel een oneven aantal dadels gegeten. Deze traditie werd gestart door de profeet Mohammed en is de perfecte start om je spijsvertering weer op gang te brengen na een periode van vasten. Omdat een dadel veel voedingstoffen bevat en trage suikers vrijgeeft bereid je je maag alvast voor op wat erna komt. Het geeft een korte energieboost en zorgt ervoor dat een zware maaltijd niet als een blok op je mag valt.
Doe je aan intermittent fasting of een andere vorm van vasten? Dan kan een dadel dus perfect zijn om het vasten te onderbreken! Enthousiast geraakt over dadels en wil je ermee aan de bak? Wij hebben 6 heerlijke recepten!
Dadel recepten
1. Bliss balls 
Een heerlijk tussendoortje vol met groentes en noten, die ook nog eens vegan is. Zo maak je zelf carrot cake bliss balls.
Ingrediënten
- 80 gram winterpeen
- 25 gram walnoten
- 65 gram dadels (zonder pit)*
- 1 theelepel kaneel
- 50 gram geraspte kokos
Zo maak je het
- Doe 25 gram kokosrasp in een schaaltje.
- Maal de overige ingrediënten + de overgebleven kokosrasp in de keukenmachine tot een plakkerige massa.
- Draai mooie balletjes van het mengsel en rol deze door de kokos.
- Laat de balletjes stevig worden in de koelkast en bewaar ze daar ook. Ze blijven zo’n 2 dagen goed.
* Kies voor ongesuikerde en het liefst biologische dadels.
2. Dadelkoekjes 
De vrucht is een heerlijke toevoeging aan je baksels, door de zoete smaak. Deze dadelkoekjes maak je in combinatie met nootmuskaat en kaneel.
3. Cheesecake 
Een gluten- en suikervrije cheesecake, zonder kaas (!), die wél heerlijk smaakt? Zacht, fris en romig.
Vegan, gluten- & suikervrije cheesecake
4. Zoete aardappel brownies 
Brownies en zoete aardappel: een gekke combinatie? Deze variant op de gewone brownie, met zoete aardappel, is een stuk gezonder. Hij is namelijk, glutenvrij en suikervrij! Het resultaat is verrassend smeuïg.
5. Appelflappen 
Overheerlijke suikervrije, vegan én lactosevrije appelflappen met dadels en filodeeg. Heel gemakkelijk te maken, dus zo op tafel. Geniet van deze klassieker!
6. Ontbijtkoek 
Deze vegan ontbijtkoek maak je met dadels en bananen. Smeuïg en zoet: heerlijk als ontbijt of tussendoortje.
Vegan, gluten- & suikervrije ontbijtkoek
Meer dadel recepten
Wil je liever een uitdagender recept maken met dadels?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.