E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Makkelijke bladerdeegtaart met pruimen

Pruimen zijn echte vitaminebommetjes! Tijd om deze vruchten te gebruiken in je baksels en jezelf te trakteren op iets lekkers én voedzaams.

Vierkante bladerdeegtaart met pruimen en perziken

Lekker zoet en heerlijk verfrissend op een warme zomerse dag, pruimen zijn heerlijk en hebben zelfs nog meer te bieden! De vitaminebommetjes zitten boordevol kalium, vitamine K, borium en fosfor, wat allemaal bijdraagt aan sterke botten. Daarnaast zijn pruimen rijk aan vezels, helpen ze je hart gezond houden en geven ze je huid een stralende gloed. Tijd om deze gezonde vruchten te gebruiken in je baksels!

Pruimenseizoen

Het is eindelijk zo ver, we kunnen weer genieten van pruimen! Deze heerlijke steenvruchten zijn op hun allerbest van juli tot en met september, ze worden niet voor niets ‘koningin van de nazomer’ genoemd. Gedurende deze 3 maanden zijn de Nederlandse pruimen volop verkrijgbaar en smaken ze heerlijk zoet en sappig. Buiten dit seizoen leveren Frankrijk, Spanje, Chili, Israël en Zuid-Afrika de geliefde vruchten.

Verschillende soorten pruimen Reine Victoria pruimen in een schaaltje

Er zijn heel veel verschillende soorten pruimen, maar een van de populairste pruimensoorten in Nederland is de Reine Victoria. Je herkent deze pruimensoort aan de paarse schil en de groene binnenkant. De Reine Victoria is ook geschikt om mee te bakken, omdat ze een zoetzure smaak hebben. Opal of Kwetsen zijn andere pruimensoorten waarmee je goed kan bakken.

Makkelijke bladerdeegtaart

Duik de keuken in, trek je schort aan en ga aan de slag met deze makkelijke bladerdeegtaart met pruimen.

Dit heb je nodig: 

  • Rol bladerdeeg (zo maak je het zelf)
  • 1 ei
  • 500 gram melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • Pruimen
  • Perziken

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Rol het bladerdeeg uit en prik er gaatjes in met een vork. Doe dit in het midden van het bladerdeeg, zodat alleen de rand gaat rijzen.
  • Klop het ei los en bestrijk hier de rand van het bladerdeeg mee.
  • Bak de bodem goudbruin in 20 tot 25 minuten.
  • Haal de bodem uit de oven en laat het volledig afkoelen.
  • Doe de kristalsuiker custardpoeder en een scheutje melk in een kom.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Doe de resterende melk, het vanillemerg en het vanillestokje in een steelpan en breng dit aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg een klein beetje van de warme melk toe aan het custardmengsel. Meng dit goed door en voeg al roerend de rest van de warme melk toe.
  • Giet alles terug in de steelpan, zet de pan op het vuur en laat de room al roerend goed doorkoken tot het begint te binden.
  • Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen.
  • Verdeel de banketbakkersroom over de taartbodem.
  • Snijd de pruimen en perziken in plakjes en leg deze op de banketbakkersroom.

Heb je per ongeluk iets te lang gewacht met het opeten van je pruimen? Geen zorgen, want met die overrijpe steenvruchten kun je heerlijke pruimenjam maken. Ontzettend lekker en super makkelijk! 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.