E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Makkelijk en warm ontbijt met appel, havermout en Griekse yoghurt

Op koude dagen is het lekker om de dag te starten met een warm ontbijtje. Dat klinkt misschien als veel werk, maar dit recept met warme appel, havermout en Griekse yoghurt heb je zo gemaakt!

ontbijt-appel-havermout-shutterstock_492396871-1920x1080

Begin de dag met de heerlijke geur van warme appel en kaneel! Met dit ontbijtje met warme appel, havermout en Griekse yoghurt start de dag goed. Het is lekker vullend en geeft je energie. Hier vind je het recept, waarmee je zelf kunt variëren.

Dit heb je nodig

Voor 1 persoon

  • Beetje boter of (neutrale) olie
  • 1 appel
  • Snuf kaneel
  • 30 gram havermout (ongeveer een volle hand)
  • 1 eetlepel honing
  • Een klein scheutje water
  • 3-4 volle eetlepels Griekse yoghurt of een (plantaardig) alternatief
  • 1 theelepel pindakaas

Extra nodig:

  • Koekenpan
  • Spatel
  • Snijplankje
  • Mesje
  • Kommetje
  • Eventueel een weegschaal

Zo maak je het warme ontbijtje met appel

  • Snijd de appel in kleine stukjes. De schil kan je gewoon laten zitten, maar schillen kan ook.
  • Schep alvast de Griekse yoghurt in een kommetje.
  • Verwarm de boter of (neutrale) olie in een koekenpan.
  • Bak de stukjes appel zo’n 3 minuten, zodat ze een beetje zacht worden.
  • Voeg een snuf kaneel toe en bak even kort mee.
  • Voeg daarna de havermout toe en roer goed door.
  • Roer een volle eetlepel honing door de appel.
  • Voeg een kleine scheut water toe en blijf roeren.
  • Blijf bij het pannetje staan, want het geheel moet iets gaan indikken en karamelliseren. Dat kan ineens snel gaan.
  • Doe de warme appel en havermout op de Griekse yoghurt in de kom.
  • Maak af door er een beetje pindakaas overheen te drizzelen.

Variaties

Hierboven vind je het basisrecept voor de warme appel met havermout en Griekse yoghurt. Maar er zijn natuurlijk tal van variaties te bedenken.

  1. Gebruik in plaats van kaneel eens pumpkin spice kruiden (zo maak je die zelf). Of gebruik koek- en speculaaskruiden.
  2. Kies voor pindakaas met stukjes of met gezouten karamel erin, of kies een andere notenpasta.
  3. Voeg naast appel ook stukjes peer toe in de pan.
  4. Voor extra appeltaart-effect voeg je rozijntjes toe na het bakken van de appel (niet meebakken!).
  5. Top je ontbijtje af met blauwe bessen.
  6. Liever geen honing? Kies dan voor agavesiroop.
  7. Hak wat nootjes fijn en voeg ze in de laatste stap toe. Laat dan de pindakaas weg.
  8. Eet je liever andere (plantaardige) yoghurt of kwark, dan kan natuurlijk ook. Houd er bij gewone yoghurt rekening mee dat dit slapper is dan Griekse yoghurt, dat geeft een minder romige structuur.

Meer ontbijtjes met havermout

Met een havermout ontbijt kun je alle kanten op. Heb je ’s ochtends weinig tijd? Maak dan overnight oats! De avond van tevoren maak je alles klaar en ’s ochtends pak je het zo uit de koelkast. En wat dacht je van een ontbijtcake, zelfgemaakte granola of havermout pannenkoeken?

Overnight oats maken

5x recepten met havermout

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.