Begin de dag met de heerlijke geur van warme appel en kaneel! Met dit ontbijtje met warme appel, havermout en Griekse yoghurt start de dag goed. Het is lekker vullend en geeft je energie. Hier vind je het recept, waarmee je zelf kunt variëren.
Dit heb je nodig
Voor 1 persoon
- Beetje boter of (neutrale) olie
- 1 appel
- Snuf kaneel
- 30 gram havermout (ongeveer een volle hand)
- 1 eetlepel honing
- Een klein scheutje water
- 3-4 volle eetlepels Griekse yoghurt of een (plantaardig) alternatief
- 1 theelepel pindakaas
Extra nodig:
- Koekenpan
- Spatel
- Snijplankje
- Mesje
- Kommetje
- Eventueel een weegschaal
Zo maak je het warme ontbijtje met appel
- Snijd de appel in kleine stukjes. De schil kan je gewoon laten zitten, maar schillen kan ook.
- Schep alvast de Griekse yoghurt in een kommetje.
- Verwarm de boter of (neutrale) olie in een koekenpan.
- Bak de stukjes appel zo’n 3 minuten, zodat ze een beetje zacht worden.
- Voeg een snuf kaneel toe en bak even kort mee.
- Voeg daarna de havermout toe en roer goed door.
- Roer een volle eetlepel honing door de appel.
- Voeg een kleine scheut water toe en blijf roeren.
- Blijf bij het pannetje staan, want het geheel moet iets gaan indikken en karamelliseren. Dat kan ineens snel gaan.
- Doe de warme appel en havermout op de Griekse yoghurt in de kom.
- Maak af door er een beetje pindakaas overheen te drizzelen.
Variaties
Hierboven vind je het basisrecept voor de warme appel met havermout en Griekse yoghurt. Maar er zijn natuurlijk tal van variaties te bedenken.
- Gebruik in plaats van kaneel eens pumpkin spice kruiden (zo maak je die zelf). Of gebruik koek- en speculaaskruiden.
- Kies voor pindakaas met stukjes of met gezouten karamel erin, of kies een andere notenpasta.
- Voeg naast appel ook stukjes peer toe in de pan.
- Voor extra appeltaart-effect voeg je rozijntjes toe na het bakken van de appel (niet meebakken!).
- Top je ontbijtje af met blauwe bessen.
- Liever geen honing? Kies dan voor agavesiroop.
- Hak wat nootjes fijn en voeg ze in de laatste stap toe. Laat dan de pindakaas weg.
- Eet je liever andere (plantaardige) yoghurt of kwark, dan kan natuurlijk ook. Houd er bij gewone yoghurt rekening mee dat dit slapper is dan Griekse yoghurt, dat geeft een minder romige structuur.
Meer ontbijtjes met havermout
Met een havermout ontbijt kun je alle kanten op. Heb je ’s ochtends weinig tijd? Maak dan overnight oats! De avond van tevoren maak je alles klaar en ’s ochtends pak je het zo uit de koelkast. En wat dacht je van een ontbijtcake, zelfgemaakte granola of havermout pannenkoeken?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.