Het is dé trend van dit moment: een crookie. Een combinatie tussen een croissant en cookie dough. Deze lekkere dingen maak je nog meer met eetbaar koekjesdeeg!
Wat is een ‘crookie’?
De crompouce (of tompouce croissant) is verleden tijd, heel Nederland is nu in de ban van de crookie. En eerlijk is eerlijk, hij ziet er ook héérlijk uit. Zelf maken is makkelijk!
Crookie recept
Gebruik kant-en-klaar croissantdeeg, of maak het zelf, en bak je croissants nét niet helemaal af. Snijd ze open en vul met het eetbare koekjesdeeg. Vouw de croissant weer dicht, leg eventueel nog wat van het deeg bovenop en bak hem even af.
Eetbaar koekjesdeeg
Koekjesdeeg wordt normaal gesproken met eieren gemaakt. Wanneer je gaat bakken (en het dus verhit), is het geen probleem. Maar wanneer je dat deeg rauw eet, kan het voedselinfecties geven aan kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s of zwangeren. Daarom wordt eetbaar koekjesdeeg zonder eieren gemaakt. Zo kun je er gewoon lekker van snoepen, zonder dat het gevaarlijk is.
Recept voor eetbaar koekjesdeeg
Wat maak je nog meer met cookie dough?
Wat dacht je van cookie dough truffels? Maak het koekjesdeeg zoals het recept hierboven. Als het deeg klaar is zet je het voor een paar uur in de koelkast. Rol daarna balletjes ervan en zet nog even 20 minuten in de vriezer. Smelt in de tussentijd chocola au bain-marie. Dip de balletjes in de chocola en laat daarna uitharden in de koelkast.
Cookie dough fudge
Je kunt er ook fudge mee maken. Maak de cookie dough volgens recept en draai er kleine balletjes van. Verwarm 1 blikje gecondenseerde melk en 350 gram pure chocolade samen. Laat op laag vuur smelten. Giet daarna in een bakblik met bakpapier. Druk hier de balletjes koekjesdeeg in. Laat afkoelen op het aanrecht en zet vervolgens in de koelkast om helemaal uit te harden. Een nacht is het beste, als je zo lang kunt wachten.
Hier lees je alles over het zelf maken van fudge:
Cookie dough repen
Een andere lekker tussendoortje zijn cookie dough repen. Maak het deeg zoals beschreven. Bekleed een bakplaat of een andere (grote) platte schaal met bakpapier. Leg hier het eetbare koekjesdeeg op en druk plat. Smelt chocolade au bain-marie en giet dit over het koekjesdeeg heen. Strooi er eventueel nog grof zout overheen. Laat uitharden in de koelkast. Je hebt nu één grote plak. Snijd daarna in repen en je hebt een lekkere snack!
Koekjesdeeg ijs
Tot slot kun je met je koekjesdeeg ook heel goed heerlijk ijs maken.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.