Driekoningen is een christelijke feestdag, die zowel katholieken als protestanten vieren. Op deze dag vier je de aankomst van de 3 wijzen uit het oosten bij de kribbe van Jezus in Bethlehem. Driekoningen staat ook symbool voor het afsluiten van de kerstperiode. De traditie wordt het meeste nageleefd in Noord-Brabant en Limburg. Maar ook in andere Europese landen als België, Duitsland, Italië en Spanje kennen ze dit feest.
Dertiendag
Driekoningen staat ook wel bekend als ‘dertiendag’, omdat het 13 dagen na kerstmis valt. Het is gebruikelijk om de kerstboom uiterlijk op deze feestdag op te ruimen. Als men kerst nog na 6 januari viert, zou dat namelijk ongeluk brengen.
Langs de deuren
Tegenwoordig vieren kinderen Driekoningen door langs te deuren te gaan en liedjes te zingen voor snoep of zakgeld. Vroeger bedelden de armen aan de deuren van de rijken en kregen voor het zingen van liedjes eten, geld of brandstof.
Driekoningentaart
In plaats van in de kou langs de deuren te gaan, kun je er ook voor kiezen om een Driekoningentaart te maken. In de frangipane-taart verstop je een voorwerp, zoals een boon, muntstuk of een klein cadeautje. Degene die het terugvindt in zijn stuk taart is koning(-in) van de dag!
Recept voor Driekoningentaart
Deze variant op de Driekoningentaart van Jaap vul je met gepocheerde peren en kun je versieren met macarons.
Ook Heel Holland Bakt Kerst-winnaar Michiel bakte in Tijd voor MAX een prachtige Driekoningentaart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.