Is granola gezond?
De meeste granola uit de supermarkt bevat veel toegevoegde suikers, wat het minder geschikt maakt als gezond ontbijt. Een zelfgemaakte variant is een betere keuze, omdat het boordevol vezels, gezonde vetten, eiwitten, vitamines en mineralen zit. Je weet dan ook precies wat erin gaat. Granola zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel, maar let wel een klein beetje op de portiegrootte als je je kommetje vult.
Hoe kan je het bewaren?
Bewaar de zelfgemaakte granola in een luchtdichte pot of bak, bijvoorbeeld een glazen weckpot. Op deze manier kun je wel 2 tot 3 weken lang genieten van knapperige ontbijtgranen.
Dit heb je nodig:
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels honing of agavesiroop
- 150 gram havervlokken
- 100 gram ongezouten noten
- 50 gram pitten en zaden
- Snufje zout
- Snufje kaneel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de zonnebloemolie met de honing of agavesiroop.
- Voeg de havervlokken, ongezouten noten, zaden, pitten en een snufje zout toe.
- Voeg een snufje kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de granola goudbruin in 20 tot 30 minuten.
- Haal de granola uit de oven, schep het om, laat het afkoelen en voeg eventueel nog wat stukjes gedroogd fruit of chocolade toe.
Granola is niet alleen heel erg lekker door de yoghurt, je kunt het ook gebruiken als topping voor een smoothiebowl. Zo maak je een gezonde smoothiebowl met kersen en banaan.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.