Luilakbollen voor Pinksteren
Van oudsher eten we met Pinksteren luilakbollen of pinksterbollen. Het zijn zachte witte broodjes, die rijk gevuld zijn met krenten en rozijnen. Met dit recept kun je zelf luilakbollen bakken.
Wat zijn luilakbollen?
Luilakbollen zijn in enkele streken van Nederland dé lekkernij voor Pinksteren. Het zijn ronde, witte broodjes die worden gevuld met krenten en rozijnen. Je eet ze met warme stroop, suiker en een klontje boter. Volgens de traditie moet degene die het langst uitslaapt de luilakbollen gaan halen en erop trakteren.
Hoewel luilakbollen vaak ook pinksterbollen worden genoemd, horen de broodjes eigenlijk bij de zaterdag vóór Pinksteren, want dan is het Luilak. De dag waarop langslapers met veel toeters en bellen uit hun bed worden gerammeld. Luilakbollen werden daarom vaak op de zaterdag voor Pinksteren gebakken en gegeten.
Kadetjes
Het verhaal gaat dat kadetjes hun oorsprong kennen bij de Luilakbol. Aanvankelijk werden deze bollen – zoals gezegd – alleen op de zaterdag voor Pinksteren gebakken. Maar toen de belangstelling voor de traditie verwaterde, besloten de bakkers ze vaker te bakken. Eerst alleen in het weekend, later zelfs elke dag. Ze werden toen geen luilakbollen meer genoemd, maar kadetjes. Dat zou kunnen duiden op het Franse woord ‘quadraat’ wat vierkant betekent. Oorspronkelijk werden luilakbollen namelijk als 8 broodjes aan elkaar in een vierkant gebakken.
Aan de bak met luilakbollen
Zin om tijdens Pinksteren zelf luilakbollen op tafel te zetten? Zo maak je ze!
Dit heb je nodig
- 40 gram verse gist (omrekenen naar instant gist doe je zo)
- 340 gram tarwebloem
- 160 gram roggebloem
- 250 gram volle melk
- 10 gram zout
- 20 gram basterdsuiker
- 50 gram boter
- 300 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- theelepel kaneel
Zo maak je ze
- Los de gist op in 4 eetlepels lauwwarme melk.
- Meng de bloemsoorten met het zout en de basterdsuiker en maak een kuiltje in het midden.
- Smelt de boter en voeg dit toe aan het gistpapje.
- Voeg de rest van de melk toe en voeg alles toe aan de bloem.
- Meng en kneed goed tot een soepel deeg.
- Laat afgedekt een half uurtje rijzen op een warme plek.
- Was de rozijnen en krenten en laat ze goed uitlekken.
- Kneed het deeg kort door. Voeg dan de krenten, rozijnen en kaneel toe en kneed ze voorzichtig door het deeg.
- Bol op en laat nogmaals een kwartiertje rijzen.
- Verdeel het deeg daarna in bolletjes van 60 gram, bol ze op en leg ze tegen elkaar aan in een ingevet bakblik. Je kunt hiervoor een brownieblik of een springvorm gebruiken. Of leg ze lost naast elkaar op een bakplaat.
- Laat de bolletjes nog een kwartiertje narijzen.
- Klop het ei los en bestrijk de broodjes ermee.
- Bak ze af in een heteluchtoven op 240 graden voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
- Serveer je bollen met boter en stroop.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.