E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Luikse, Brusselse of Amerikaanse: de verschillende soorten wafels

Luikse, Brusselse en Amerikaanse wafels. Wat zijn de verschillen tussen die 3 soorten? En, als je een wafelijzer hebt: wat kun je er nog meer in maken?

wafels-shutterstock_2396046891-1920x1080

Als je in België rondloopt kun je ze eigenlijk overal wel krijgen: wafels. Het ligt eraan in welk deel je bent of je de Luikse of Brusselse versie krijgt. Ook hier in Nederland zijn ze ruim verkrijgbaar en kun je hier zelfs ook Amerikaanse waffles krijgen. Wat zijn de verschillen tussen die 3?

Luikse wafels

Luikse wafelsLuikse wafels zijn de zoetste van de 3, het is een echte suikerwafel. Dus ben je ergens en ruik je een zoete wafelgeur? Dan heb je met de Luikse versie te maken. Kenmerkend zijn dan ook de suikerparels die erin zitten. Verder is het best een grote, dikke wafel, met diepe vakjes. Daar passen lekker veel toppings in.

Zelf Luikse wafels maken

Brusselse wafels

Brusselse wafelDe Brusselse versie is luchtiger en minder zoet. Hij is rechthoekig van vorm en wat platter dan de Luikse variant. Er zitten grote, vierkante inkepingen in, ook handig voor de toppings. Deze wafel maak je met opgeklopt eiwit, waardoor die lekker luchtig wordt. Kenmerkend voor deze versie is dat ‘ie vaak gegeten wordt met warme kersen, slagroom en een beetje poedersuiker.

Zelf Brusselse wafels maken

Amerikaanse wafels

Amerikaanse wafelsAmerikaans eten is vaak zoeter en zwaarder dan ons Europese eten. Toch zijn de Amerikaanse wafels over het algemeen luchtiger en lichter dan de Belgische varianten. Het geheim: ze gebruiken bakpoeder. Hierdoor krijgt het een krokante buitenkant en een zachte binnenkant.

9 tips om wafels te bakken

Wat kun je nog meer maken in je wafelijzer?

Alleen maar wafels maken in je wafelijzer, dat hoeft echt niet. Want je kunt er nog zoveel meer in maken! Zo kun je heel veel baksels die karakteristieke vakjes meegeven. Daardoor kun je er net een lekker knapperige buitenkant aangeven. En, bijkomend voordeel: Je kunt je favoriete saus makkelijk kwijt in de wafelvakjes! We noemen een paar voorbeelden, maar er zijn er altijd nog meer natuurlijk. Leef je eens uit en probeer!

Broodje bapao

Eet je weleens een broodje bapao? Een gestoomd broodje met een vulling. Wanneer je dit opwarmt in de magnetron, krijg je vaak een klef broodje. Wanneer je dit in een wafelijzer stopt, krijg je een enorm knapperig broodje. Het proberen eens waard, dachten wij zo. Bak tot het goudbruin van kleur is.

Cripsy rice

Alles met sushirijst is hot tegenwoordig. De sushisandwich is een goed voorbeeld. Je kunt crispy rice wafels maken in het ijzer. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat daarna afkoelen. Vet je wafelijzer goed in en leg er kleine bolletjes rijst in. Bak totdat de rijst goudbruin van kleur is.

Rösti

Lekker in de winter om te eten: Zwitserse rösti. Geraspte aardappelpannenkoekjes. Die kun je in de pan bakken, maar ze worden heel lekker knapperig als je ze in de wafelijzer maakt. Hetzelfde geldt voor Joodse latkes en Amerikaanse hash browns. En handig: toppings blijven er goed in zitten.

Onze collega’s van MAX Vandaag beschrijven hoe je rösti het beste kunt maken.

Smashed aardappelen

Nog zo’n hype op TikTok en Instagram: extreem knapperige aardappels uit de oven. Die dan platgestampt worden met een glas bijvoorbeeld. Ook die kun je in een wafelijzer maken. Hierbij wordt de buitenkant lekker knapperig, maar blijft de binnenkant nog zacht. Net zoals bij wafels eigenlijk. Bestrooi daarna met toppings naar keuze.

Wil je zelf aan de bak met wafels?

Wil je toch liever wafels bakken in het ijzer? Dan hebben we nog een paar suggesties voor je, die anders zijn dan anders.

Olijfwafels

Suikerbroodwafels

Wafellolly’s

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.