Sinaasappel, mineola, mandarijn en grapefruit: deze citrusvruchten zijn allemaal onmisbaar in de keuken. Maar als we het hebben over echte smaakmakers, dan stelen limoen en citroen de show. Het heerlijke zuurtje van deze citrusvruchten geeft een perfecte balans aan de zoete smaak van cake, taart en koekjes. Maar hoe verschillen deze 2 zure vruchten van elkaar? En wanneer kies je voor limoen en wanneer voor citroen? Dat lees je hier.
Limoen
Limoenen en citroenen zijn familie van elkaar en behoren beide tot de citrusvruchten, net zoals sinaasappels, mandarijnen en mineola’s. Limoenen zijn rond, klein en de schil is glad en vrij dun. De binnenkant van een limoen is sappiger en geuriger dan die van een citroen. Hoewel de schil van een limoen meestal groen is, ligt er ook weleens een gele limoen in de supermarkt. Veel mensen denken dat deze nog moeten rijpen, maar niets is minder waar. Een gele limoen is juist perfect op smaak! Wanneer deze gele vruchten vanuit Zuid-Amerika naar Nederland komen, zijn ze vaak al een beetje overrijp tegen de tijd dat ze hier zijn. Dat maakt ze minder mooi, korter houdbaar en daardoor minder populair. Daarom liggen er meestal, alleen groene limoenen in de winkel. Maar spot je toch een gele limoen? Grijp dan je kans! Deze heeft een frissere, wat minder bittere smaak en is nog sappiger. Perfect voor in je baksel!
Citroen
Citroenen zijn net een maatje groter dan limoenen. Ze hebben een ovale vorm en een gele schil. Het vruchtvlees van een citroen barst van de frisse, zure citrussmaak. Nu is een citroen zo uit het vuistje eten misschien wat heftig, maar deze gele citrusvrucht zit vol met goede voedingsstoffen. Citroenen zijn namelijk een echte vitamine C-bom, perfect om je te beschermen tegen griep, keelpijn en verkoudheid. Bovendien helpt citroen je lichaam om ijzer beter op te nemen en kan het zelfs het risico op hartziekten en beroertes verlagen. Een slimme en gezonde keuze dus, die knalgele citrusvrucht.
Welke vrucht gebruik je wanneer?
In een hartig gerecht kun je een scheutje citroensap vaak prima vervangen door limoensap. Eén eetlepel citroensap staat gelijk aan één eetlepel limoensap. Toch zit er wel een klein smaakverschil tussen deze 2 citrusvruchten. Citroen is iets zuurder, zachter en zoeter, terwijl limoen vaak bitterder en kruidiger smaakt. Daarom is het slim om het sap eerst even te proeven voordat je limoen- of citroensap toevoegt, want de ene citrusvrucht is de andere niet. Voor sommige baksels, zoals een klassieke key lime pie, is het een ander verhaal. Hier kun je niet zomaar limoen vervangen door citroen.
Ook de rasp van limoen kan een goede vervanger zijn voor citroenrasp. De oliën in de schil geven een krachtige smaak, maar let op: hier is het smaakverschil groter dan wanneer je alleen het sap gebruikt. Omdat citrusvruchten vaak met een waxlaagje zijn bedekt, is het belangrijk dat je de vrucht goed wast voordat je gaat raspen.
Recepten met limoen en citroen
Heb je trek gekregen? Wij hebben een aantal recepten met deze heerlijke citrusvruchten voor je op een rijtje gezet.
Heb je net een vleugje limoen of citroen toegevoegd aan je zelfgebakken lekkernij en zit je nu met de schillen? Niet weggooien! Die frisse schilletjes zijn ontzettend handig. Op MAX Vandaag lees je wat je er precies mee kan doen.
Schoonmaken met citroen
Bakongelukje? Je kunt ook prima schoonmaken met citroen. Hoe je dat doet, lees je hier.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.