Ontbijtkoek is een typisch Nederlands product. De lichtzoete, kruidige cake-achtige koek met luchtige structuur wordt in Nederland al eeuwenlang gegeten. De traditionele variant maak je met roggebloem, suiker(stroop), water en een mix van specerijen zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Vroeger werd de koek vaak gemaakt als goedkopere vervanger van brood. Rogge was namelijk goedkoper dan het duurdere en schaarsere tarwe.
Lees meer over de oorsprong van ontbijtkoek en verschillende soorten op MAX Vandaag.
Hoe gezond is ontbijtkoek?
Hoewel je het ontbijtkoek noemt, wordt de koek ook vaak gegeten als tussendoortje of bij de lunch. Er zitten weinig vetten in, maar wel veel (verborgen) suikers. Je kunt tegenwoordig in de supermarkt ook kiezen voor de variant met minder suikers. Maar ook in die variant zijn er dan vaak alsnog veel verborgen suikers te vinden. Daarnaast bevat zo’n plak meestal weinig nuttige voedingsstoffen.
Meer weten over verborgen suikers en hoe je ze kunt herkennen? Dat lees je hier.
Recept voor gezondere ontbijtkoek
Deze vegan ontbijtkoek maak je met boekweitmeel en amandelmeel. De zoete smaak krijgt hij door de dadels en bananen. Heerlijk bij je ontbijt, of als tussendoortje. Ook lekker om te beleggen met je favoriete notenpasta.
Ontbijtkoekvariatie
Deze variant is minder gezond, hij bevat namelijk bruine suiker en honing. Maar de combinatie van smaken maakt ‘m bijzonder lekker en het proberen waard! Het recept is voor 2 ontbijtkoeken. Heb je er aan één genoeg? Halveer dan de ingrediënten en gebruik 1 bakvorm in plaats van 2.
Ontbijtkoek met gember, kaneel en piment
Gezond ontbijten
Een gezond ontbijt is makkelijk gemaakt. Met deze tips en recepten ben je geen extra tijd kwijt in de ochtend, maar begin je jouw dag wél met een frisse en gezonde kickstart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.