E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kun je saffraan gebruiken in een baksel? En waar smaakt het naar?

Saffraan zie je in bepaalde recepten voorbijkomen. Het geeft namelijk een mooie kleur af en heeft een eigen smaak. Maar waar smaakt het nou naar? En hoe kun je het in een baksel verwerken?

20220826-baksels kandidaten-HHB S10-062 Zineb saffraan

Rode, dunne, kleine draadjes. Dat is saffraan. Wellicht heb je er een potje van in je kast staan. Wat is het nou precies, waar smaakt het naar, waarom is het zo duur en hoe kun je het in een baksel verwerken? We helpen je op weg!

Wat is saffraan?

De rode draadjes saffraan, met de saffraankrokus erbij.Saffraan is een specerij. Het groeit aan een zeldzame bloem. De rode draadjes zijn de stampers van die bloem, de Crocus sativus, ook wel saffraankrokus genoemd. Deze bloeit maar op een paar specifieke plekken in de wereld. Iran is de grootste producent van dit ‘rode goud’. Per bloem zitten er 3 rode stampers in. Daarnaast bloeit deze saffraankrokus maar 8 dagen per jaar. En pas dan kunnen die stampers geoogst worden.

Waarom is het zo duur?

De weinige hoeveelheid stampers per bloem en de korte bloeitijd zorgen er dus voor dat saffraan heel duur is. Voor 1 gram specerij heb je al gauw 150 bloemen nodig. Daarnaast worden de stampers met de hand geplukt. Dus al met al een dure specerij! Dat maakt ook dat er veel neppe varianten verkrijgbaar zijn. Dan worden bijvoorbeeld draadjes van mais rood gekleurd. Deze kleur verdwijnt vrij snel wanneer je het verwerkt ergens in. In de meeste supermarkten kun je de specerij kopen. Vaak krijg je dan 0,05 gram, waardoor het best goedkoop lijkt. Maar is het té goedkoop? Dan heb je waarschijnlijk geen echte saffraan te pakken.

Waar smaakt saffraan naar?

De smaak van saffraan is te omschrijven als een beetje aardse honingachtige smaak. Het is wat bitterder dan honing, maar wel warm en bloemig. Enkel omdat het te duur is, is het al zonde om er veel van door een gerecht te doen. Maar te veel saffraan kan ook de smaak gaan overheersen. Vandaar dat je maar een klein beetje nodig hebt.

Naast de smaak wordt saffraan ook gebruikt om een gerecht een natuurlijke kleurstof te geven. Hoewel de draadjes rood zijn, geeft het een gele kleur af. Het wordt dan ook voornamelijk gebruikt in rijstgerechten zoals paella en risotto. Maar je kunt het natuurlijk ook ergens anders in gebruiken!

Hoe verwerk je saffraan in een baksel?

Je kunt saffraan namelijk ook verwerken in een baksel! Het kan zowel in een zoet als hartig baksel gebruikt worden. Maak bijvoorbeeld een tarte tartin met appel en deze specerij! Volgens geeft Janny het de appels een ‘warme gloed’. Of wat dacht je van een vegan saffraan aioli? Lekker voor bij (vegan) saucijzenbroodjes! En heerlijk winters: een hartige strudel, met zalm en saffraansaus.

Tarte tartin met saffraan

Vegan saffraan aioli

Hartige strudel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.