E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koekjes bakken met eetbare bloemen

Hoe schattig zijn deze koekjes met eetbare bloemen? Je maakt ze heel gemakkelijk met bloemetjes die je misschien wel in je eigen tuin hebt staan!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Echt een leuk, gemakkelijk én zomers recept. We gebruiken hier een recept voor koekjes die niet snel uitlopen in de oven, maar je kunt de eetbare bloemen natuurlijk ook toevoegen aan andere koekjes die jij lekker vindt.

Eetbare bloemen

Je kunt eetbare bloemen kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar je kunt ze ook zelf zaaien in de tuin. Wat ons betreft nóg leuker! En dan weet je in ieder geval zeker dat ze niet bespoten zijn. Heb je zelf geen tuin? Er zijn door heel Nederland pluktuinen waar je veel moois kunt plukken. Deze bloemetjes zijn geschikt om te gebruiken voor je baksels:

  • Viooltjes
  • Korenbloemen
  • Bloemetjes van de bieslook
  • Goudsbloem
  • Kamille
  • Vlierbloesem
  • Goudsbloemen
  • Duizendschoon

Meer lezen over eetbare bloemen

Koekjes maken met eetbare bloemen

Let op: het koekjesdeeg moet een uur in de koelkast én de bloemetjes moeten gedroogd worden.

Dit heb je nodig: 

  • Eetbare bloemen (bijvoorbeeld korenbloemen of viooltjes)
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram bloem
  • Theelepel vanille extract
  • 1 ei

Zo maak je het:

  • Verwijder de takjes van de bloemetjes en leg de bloemetjes te drogen tussen een boek of een bloemenpers.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en mix tot een soepel deeg. Kneed het eventueel even door met de hand.
  • Pak het deeg in in plasticfolie en laat het voor minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrooi je werkblad met meel. Rol het deeg uit tot een dunne plak en steek er mooie vormpjes uit.
  • Leg de bloemetjes op de koekjes en daarna op de bakplaat.
  • Bak de koekjes in 12 minuten mooi bruin.

Meebakken of later toevoegen

De eetbare bloemen kun je op twee manieren toevoegen. Allereerst door ze mee te bakken (rechts) en ten tweede door ze op de koekjes te leggen wanneer ze warm en zacht uit de oven komen (links). Je proeft hierdoor wel verschil in smaak. Wil je dat de smaak van de bloemen sterk aanwezig is? Dan kun je ze beter niet meebakken. Dan blijven ze ook wat mooier, dan wanneer je ze meebakt. In de oven verliezen de bloemetjes ook wat smaak, maar worden ze wel weer lekker knapperig.

Houd je bloemetjes over? Maak er dan bijvoorbeeld ijsblokjes van!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.