E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kneden, mengen, roeren, spatelen, mixen en kloppen: alles over mengtechnieken

Kneden, mengen, roeren, spatelen, mixen en kloppen - het zijn termen die je vaak tegenkomt in een recept. Maar wat betekenen ze precies?

Beslag

Kneden, mengen, roeren, spatelen, mixen en kloppen – het zijn allemaal termen die je tegenkomt in onze recepten. En ja, dat kan soms best verwarrend zijn. Want wat betekent het nu precies? En wanneer gebruik je een garde, je handen of juist een elektrische mixer? Wij zetten alles overzichtelijk voor je op een rijtje.

Welk opzetstuk gebruik je op je keukenmachine of mixer?

Bij een mixer of een keukenmachine kun je verschillende opzetstukken gebruiken; een kneedhaak of vlindergarde. Welk opzetstuk gebruik je voor welk soort beslag of deeg?

Alles over opzetstukken

Kneden

Kneden is een belangrijke stap in het bakproces en meestal doen we dat met de hand, bijvoorbeeld wanneer we koekjes bakken.

9 tips voor perfecte koekjes

Brood kneden

Voor brooddeeg is het beter om een keukenmachine in te schakelen, want dit stevige deeg vraagt om kracht en geduld. Handmatig kneden kan best zwaar zijn en het kan even duren voordat je het perfecte, soepel samenhangende deeg hebt bereikt. Dus laat de keukenmachine maar draaien.

Ga je aan de slag met deeg dat je met de hand kunt kneden? Volg dan deze stappen voor het beste resultaat:

  1. Duw het deeg van je af met je dominante hand.
  2. Vouw met je andere hand het deeg naar binnen.
  3. Herhaal deze 2 stappen tot het deeg niet meer plakt. Dit kan 5 tot 10 minuten duren.

recept voor zuurDesembrood

Recept voor stokbrood

Ga je brood bakken? Volg dan ook het Broodcollege van Robèrt. Daarin vertelt hij je alles over over graan, water, zout, gist en desem.

Mengen

Mengen kun je op verschillende manieren doen: met een garde of met een elektrische mixer. Het is simpel: luchtig beslag, zoals een biscuit, klop je met een garde. Voor een dikker beslag, zoals voor een tulband, is een elektrische mixer ideaal.

Basisrecept voor biscuit

Recept voor citroen tulband

Roeren

Roeren is heel eenvoudig. Voor natte ingrediënten pak je er een garde bij, die zorgt ervoor dat het beslag mooi glad wordt. Voor droge ingrediënten kun je beter een lepel, houten spatel of een pannenlikker gebruiken.

Spatelen

Spatelen is een ander verhaal. Dat doe je als je een ingrediënt voorzichtig door een beslag wilt mengen, bijvoorbeeld bloem door een luchtig beslag. Door te spatelen, voorkom je dat je beslag inzakt en behoudt het z’n luchtigheid. Ook wanneer je fruit, stukjes koek of nootjes toevoegt, is spatelen ideaal. Zo blijven alle stukjes mooi intact en krijg je het perfecte eindresultaat.

Recept voor carrot cake 

Mixen

Mixen, de naam zegt het eigenlijk al, doe je altijd met een mixer. Welke mixer kies je nu precies? Ga je voor de handmixer of de staande mixer? Voor langere mengsessies is een staande mixer de perfecte keuze. Geen zorgen meer over vermoeide handen, want de mixer doet het werk. Maar als je snel even iets wilt mixen, dan is de handmixer je beste vriend. Handzaam en snel, ideaal voor de kleine klusjes in de keuken. Benieuwd welk opzetstuk je gebruikt voor welk soort beslag of deeg?

Alles over opzetstukken

Kloppen

Kloppen doe je bijvoorbeeld bij botercrème en slagroom. Wil je kloppen met een garde? Dat kan! Maar wanneer je aan de slag gaat met het opkloppen van slagroom of een romige crème, ben je al snel een paar minuten aan het werk. Een elektrische mixer is dan handig.

Alles over slagroom

recept voor Slagroomtaart

recept voor Botercrème

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.