Klassieke soezen in een gezond jasje
Er gaat geen HHB-seizoen voorbij zonder soezen! Croquembouches, eclairs, religieuses, zwanensoezen of hartige soezentorens; je hebt er allemaal soezendeeg voor nodig. We steken deze klassieker in een gezond jasje, zodat je ze ook kunt maken als je minder suiker en (ongezonde) vetten wilt eten. Dit is het recept voor gezonde volkoren, suikervrije én lactosevrije soezen!
Soezen
Soezendeeg is van zichzelf een vrij licht deeg. Tijdens het bakken rijst het explosief, waardoor je een luchtig en krokant deeg overhoudt. Deze kun je vervolgens vullen met vulling naar keuze.
Door het klassieke deeg gaat weinig tot geen suiker. Wat dat betreft is het een relatief gezonde keuze. Wel gaat er wat roomboter door. Maar het echte ‘gevaar’ zit hem natuurlijk vaak in de vulling. Zoete slagroom, chocolade ganache, banketbakkersroom… Oh zo lekker, maar minder gezond.
Gezond soezendeeg
In het originele HHB-soezenrecept van Robèrt gaat volle melk. Wil je daar een gezonde draai aan geven, vervang de melk dan door halfvolle of magere melk, of gebruik alleen water zoals we in onderstaand recept hebben gedaan. De helft van de bloem vervangen we door volkorenmeel voor extra vezels. Als je af en toe een klein beetje boter eet, kan dat volgens ons geen kwaad. In dit recept kiezen we voor plantaardige boter.
Dit heb je nodig
- 200 gram water
- 100 gram plantaardige boter
- 50 gram bloem, gezeefd
- 50 gram volkorenmeel
- 200 gram ei
- 1 snuf zout
De bereiding van deze gezonde soezen is hetzelfde als in het basisrecept voor soezen van Robèrt.
Gezonde zoete vulling
Het ‘gevaar’ van soezen zit hem in de vulling. Traditioneel worden soezen gevuld met geklopte slagroom, waar (flink) wat suiker door gaat. Dat kan gezonder!
Wil je wat stiekeme groente in je soezen verwerken? Probeer dan eens deze zoete aardappel chocoladecrème.
Zoete aardappel chocoladecrème
Heb je toch meer behoefte aan de ‘klassieke’ soezenvulling, vervang de slagroom dan door magere kwark, gemengd met wat agavesiroop of honing. Combineer dat met een vulling van vers fruit of suikervrije jam.
Vegan slagroom
Ga je voor vegan? Maak dan kokosslagroom van een blikje kokosmelk. Heel eenvoudig, super lekker! Laat een blikje kokosmelk een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend kun je de room van het kokoswater afscheppen en dit opkloppen als slagroom. Je kunt het zoeter maken met agavesiroop en je hebt een heerlijk vegan alternatief voor slagroom.
Gezonde hartige vulling
Natuurlijk hebben we ook aan de hartige bakker gedacht! Want soezen zijn uitermate geschikt voor een hartige vulling.
Dit heb je nodig
- 150 gram light zuivelspread
- Handje verse dille
- 100 gram gerookte zalm
- Handje rucola
Snijd de soezen doormidden. Hak de dille fijn, snijd de gerookte zalm in kleine stukjes en meng alles met de zuivelspread. Breng op smaak met peper en zout. Smeer een laagje van de spread op de onderste helft van de soes, bedek met een plukje rucola en leg de bovenste helft van de soes er weer op.
Liever vlees of vegan?
Ben je geen fan van vis? Vervang de gerookte zalm dan door rauwe ham en de dille door bieslook. Voor een vegan optie kun je haverspread en zongedroogde tomaatjes gebruiken.
Meer soezen inspiratie
Kun je geen genoeg krijgen van soezen? Probeer dan eens een van de volgende recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.