Klassieke appeltaart in een gezond jasje
Het is het allerpopulairste recept in de geschiedenis van Heel Holland Bakt: onze klassieke appeltaart. Geen wonder, want hij is verrukkelijk! Hoog tijd om hem door de gezonde molen te halen, zodat je ook kunt genieten van klassieke appeltaart als je verstandig wilt snoepen. Dit is het recept voor gezonde, suikervrije, lactosevrije, glutenvrije én vegan appeltaart!
Appeltaart
Appeltaart heb je in talloze soorten en maten, maar de echte ouderwetse Hollandse appeltaart blijft een grote favoriet. Hij wordt gemaakt van een zoet kruimeldeeg, appels, rozijnen en kaneel. Hoewel je zou verwachten dat de appelvulling het een relatief ‘gezonde’ taart maakt, is niks minder waar. Een punt appeltaart bevat vaak meer calorieën dan een puntje slagroomtaart. Dat komt door de roomboter, suiker en witte bloem. Daar is natuurlijk niks mis mee als je het af en toe eet. Wil je liever een beetje opletten, dan is deze klassieker in een gezond jasje de ideale oplossing.
Recept voor gezonde appeltaart
Het deeg
De klassieke Hollandse appeltaart maak je van een kruimeldeeg, zoals harde wener. Dat wordt ook wel 1-2-3-deeg genoemd; het bestaat uit 1 deel suiker, 2 delen boter en 3 delen bloem.
De suiker vervangen we door maple syrup, ahoornsiroop of agavesiroop. Deze zoetmakers bevatten geen gerafineerde suikers.
In plaats van roomboter, maak je deze gezonde appeltaart met plantaardige boter en ongezoete appelmoes. In dit recept gebruik je 2/3e deel boter en 1/3e deel appelmoes, maar je kunt gerust variëren en experimenteren met deze verhoudingen. We adviseren je om niet meer dan de helft appelmoes te gebruiken.
Waar je normaliter witte bloem zou gebruiken voor appeltaart, kiezen we in dit recept voor een vezelrijker alternatief, namelijk havermeel. Haver is een volkoren graan en een geweldige bron van mineralen, vitaminen, vezels en antioxidanten. Je kunt overigens ook volkoren spelt- of tarwemeel gebruiken. Of kies voor een glutenvrij alternatief.
Vulling
We kiezen in dit recept voor een mix van (zoete) appels, voor het lekkerste resultaat. De suiker vervangen we wederom door maple syrup, ahoornsiroop of agavesiroop. Omdat we weinig zoetstof gebruiken, is het lekker om zoete appels te kiezen en is het belangrijk om ze heel dun te snijden. Zo komen de natuurlijke suikers uit de appels makkelijker vrij en kunnen ze lekker karameliseren in de oven. De arrowroot* zorgt ervoor dat de vulling goed samenkomt. Natuurlijk voegen we een flinke eetlepel kaneel toe voor extra smaak.
* Arrowroot is een vorm van zetmeel die kan worden gebruikt als bindmiddel.
In onze klassieke appeltaart gaan ook rozijnen, in dit gezondere recept niet. Rozijnen zijn geen hele ongezonde keuze, maar ze bevatten best wat suikers. Je kunt ze uiteraard naar smaak toevoegen. Evenals de (wal)noten.
Afwerking
Net als bij de klassieke appeltaart, is het ook bij deze gezonde variant slim om een isolatielaagje aan te brengen tussen je deegbodem en de vulling. Dit neemt overtollig vocht op en zorgt ervoor dat je een lekker krokante bodem krijgt. Voor een mooie glans, strijken we de bovenkant normaal gesproken af met wat losgeklopt ei. Omdat dit een vegan recept is, gebruiken we een alternatief van plantaardige melk en maple syrup. Lekker zoet en shiny!
Bekijk alle tips voor een perfecte appeltaart
Recept voor gezonde appeltaart
Deeg
Dit heb je nodig
- 300 gram havermeel (of glutenvrije meel)
- 75 gram amandelmeel
- 60 gram arrowroot
- Snufje zout
- 150 gram plantaardige boter (koud!)
- 76 gram ongezoete appelmoes
- 3 eetlepels maple syrup of agavesiroop
- 12 eetlepels koud water
- 1 theelepel vanille extract
- Rasp van 1 citroen
Zo maak je het
- Roer de havermeel, arrowroot en het snufje zout goed door elkaar.
- Voeg de plantaardige boter in blokjes toe, het is erg belangrijk dat de boter koud is.
- Voeg ook de appelmoes toe en draai in de mixer tot een kruimelig deeg.
- Voeg de maple syrup, vanille en citroenrasp toe en mix door elkaar.
- Voeg daarna lepel voor lepel het koude water toe. Ga daarmee door tot het deeg samenkomt en je er een mooie bal van kunt maken. Het kan zijn dat je meer of minder water moet toevoegen.
- Verpak het deeg in folie en laat het een half uur rusten in de koeling.
De vulling
Dit heb je nodig
- 7 grote appels (mix van Jonagold, Elstar, Goudreinet)
- 1 eetlepel kaneel
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels arrowroot
- 2 eetlepels maple syrup
- Sap van 1 citroen
Zo maak je het
- Schil de appels en snijd ze in hele dunne plakjes.
- Meng de appelplakjes met alle overige ingrediënten, zorg dat alle plakjes voorzien zijn van een laagje.
Opbouw en afbakken
Dit heb je nodig
- Paneermeel
- 2 eetlepels plantaardige melk
- 1 eetlepel maple syrup
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Vet een bakvorm van ø 22 centimeter in en bekleed met bakpapier.
- Leg 1/3e van het deeg opzij en rol de rest uit tot een ronde dunne plak.
- Bekleed de bakvorm met het deeg. Snijd de randen netjes bij en zet even weg in de koelkast.
- Rol de rest van het deeg uit tot een dunne plak en snijd in dunne stroken. Zin om creatief te zijn? Maak dan leuke vlechtjes of steek vormpjes uit.
- Haal je bakvorm uit de koeling, verdeel een laagje paneermeel over de bodem en stort daarop de appelvulling.
- Druk de vulling heel stevig aan, dit is belangrijk.
- Verdeel de deegstroken in een mooi patroon over de bovenkant van de taart, werk de randen netjes bij en druk ze rondom vast met een vork.
- Maak een mengsel van de plantaardige melk en maple syrup en strijk het deeg daarmee af.
- Eventueel kun je nog een klein beetje rietsuiker over de bovenkant strooien.
- Bak de taart in zo’n 50-60 minuten goudbruin en gaar.
- Houd hem in de tussentijd goed in de gaten, bedek de taart met aluminiumfolie als hij te donker dreigt te worden.
Meer appeltaart inspiratie
Kun je geen genoeg krijgen van appeltaart? Probeer dan ook eens één van de volgende recepten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.