E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

King Cake maken voor Mardi Gras: hier vind je het recept

Een bijzonder Mardi Gras-gerecht: King Cake. Een ringvormig, veelkleurig baksel met glazuur en nootjes. Bekijk hier het recept!

mardigrass-1920

Over de hele wereld worden er verschillende feesten gehouden voor het begin van de vastentijd. Ons eigen carnaval natuurlijk, maar ook Mardi Gras. Dat wordt onder andere in Frankrijk en New Orleans (Amerika) gevierd.

Mardi Gras, letterlijk vette dinsdag, in New Orleans is één van de bekendste festivals ter wereld. Een feest met eigen gewoontes, tradities, en (streek)gerechten zoals gumbo, rode bonen met rijst en pecan pralines.

king cakeKing Cake

Een bijzonder Mardi Gras-gerecht is de King Cake: een ringvormig, veelkleurig baksel met glazuur en nootjes. Traditiegetrouw verstopt de bakker een plastic baby-figuurtje in het gebak. Die stelt het kindje Jezus voor en wie hem in zijn of haar stuk gebak vindt, krijgt geluk. En moet het volgende jaar de cake verzorgen.

Zin in een internationaal tintje aan jouw carnavalsfeest? Zo maak je de King Cake! Zonder plastic speeltje, maar die kun je natuurlijk toevoegen.

In een luchtdichte verpakking is de cake 2 tot 3 dagen te bewaren. In de vriezer blijft het baksel zo’n 3 maanden goed.

Benodigdheden deeg
  • 330 gram bloem
  • 120 ml volle melk
  • 30 gram ongezouten boter
  • 80 ml lauw water (45 graden)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 grote eieren
  • 15 gram grof zout
  • Een halve theelepel vers geraspte nootmuskaat
Benodigdheden vulling
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram gehakte pecannoten
  • 37,5 gram rozijnen
  • Een halve eetlepel kaneel
  • 30 gram bloem
  • 60 gram ongezouten boter (gesmolten)
  • Benodigdheden glazuur:
  • 200 gr poedersuiker
  • 1 of 2 eetlepels water
  • Strooisels of eetbare glitter in verschillende kleuren

Zo maak je de King Cake

  • Warm de melk al roerend in een pannetje op tot er kleine bubbeltjes langs de rand verschijnen. Haal de pan van het vuur af, doe de boter bij de melk en blijf roeren tot de boter helemaal is gesmolten en vermengd met de melk. Laat het mengsel dan afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng ondertussen warm water, gist en 7 gram suiker in een grote kom. Laat dat een minuut of 10 staan.
  • Daarna voeg je het afgekoelde melkmengsel eraan toe, samen met de eieren, het zout, de nootmuskaat en de rest van de suiker.
  • Mix dat met een garde tot alles goed vermengd is.
  • Nu is het tijd om de bloem toe te voegen.
  • Gebruik hierbij een mixer met deeghaken en gooi de bloem er in 6/7 stapjes bij. Als alles goed gemengd is met de mixer, kan je het deeg met de hand verder kneden.
  • Doe dat op een ondergrond die je met bloem bestoven hebt en ga door tot je een glad en elastisch deeg hebt..
  • Laat dat daarna rijzen in een grote kom die je met olie ingesmeerd hebt.
  • Zet het op een warme plek en bedek de kom met een vochtige doek.
  • Als het deeg ongeveer twee keer zo groot is geworden, kun je het uitrollen tot het ongeveer 25×40 centimeter is.
  • Nu is het tijd voor de vulling! Daarvoor mix je de bruine suiker, gehakte pecannoten, bloem, rozijnen en kaneel door elkaar.
  • Schenk daar gesmolten boter overheen en blijf dit door elkaar scheppen tot het kruimelig wordt.
  • Daarna verdeel je het over het deeg (kijk zelf even hoeveel vulling je wil gebruiken) en druk het zachtjes aan.
  • Nu kan je het deeg op gaan rollen. Dat doe je vanaf de lange kant. Doe het niet te strak, anders scheuren de noten en rozijnen door het deeg heen.
  • Als je een goede rol hebt, breng je de 2 uiteinden naar elkaar toe zodat je een ring krijgt.
  • Druk de naden aan en leg de ring daarna op een bakplaat waarop een velletje bakpapier ligt.
  • Maak nu in de bovenkant van het deeg sneetjes met een mes, om de 2 of 3 centimeter. Laat de ring daarna weer op een warme plek rijzen tot hij 2 keer zo groot is geworden.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 190 graden.
  • Bak de ring 25 minuten, tot hij goudbruin en het deeg goed gaar is. Als je zeker wil zijn dat de King Cake evenredig goud wordt, kan je hem na 12 minuten baktijd een halve slag draaien.
  • Laat de cake een half uur rusten wanneer je hem uit de oven hebt gehaald.
  • Ondertussen kan je mooi het glazuur maken: meng de poedersuiker met een eetlepel water.
  • Voeg al roerend kleine beetjes water toe tot het een glad mengsel is.
  • Verdeel dit over de warme cake en strooi de eetbare glitters of strooisels er meteen overheen.

Meer bakken voor Vette Dinsdag? Hier vind je lekkere recepten!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.