E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kersttoetje 2: feestelijke trifle

De feestdagen staan voor de deur: tijd om recepten uit te zoeken! Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Wij hebben 5 kerstklassiekers voor je op een rijtje gezet. Wat dacht je van een romige tiramisu, feestelijke trifle, luchtige pavlova, elegante Charlotte Russe of een bijzonder kaasplankje? Of je nu voor een klein gezelschap bakt of een grote groep wil verrassen, deze toetjes stelen altijd de show! Dit is kersttoetje nummer 2: een feestelijke trifle.

trifle-shutterstock_2225917659-1920x1080

De trifle is een klassiek Engels toetje. Traditioneel bestaat hij uit cake, fruit en een laag met custard of vla. Maar het leuke aan dit kersttoetje is, dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken!

En dat geldt ook voor hoe je hem opdient. Aan het einde van het kerstdiner kun je de trifle als hét showstuk in het midden van de tafel zetten. Een grote schaal die prachtig opgebouwd is uit laagjes met lekkers. Of ga je toch liever voor ieder z’n eigen glaasje, waardoor je meerdere kleine kunstwerkjes maakt? De keuze is aan jou!

Appel kaneel trifle

Zoek je een trifle met lekkere herfst/wintersmaken? Ga dan voor deze appel kaneel trifle!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 3 appels
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram poedersuiker
  • 200 gram mascarpone
  • 200 milliliter slagroom
  • 200 gram koekkruimels
  • Roomboter of zonnebloemolie om in te bakken

Bereidingswijze

  • Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in blokjes.
  • Doe een beetje boter of olie in een koekenpan en zet op het vuur.
  • Bak de appelblokjes met de kaneel in de verwarmde pan tot de appel zacht is.
  • Voeg de suiker toe aan de appelblokjes om ze te laten karamelliseren en haal de pan vervolgens van het vuur.
  • Klop de slagroom stijf en roer er de poedersuiker en koekkruiden door.
  • Roer vervolgens eerst de mascarpone goed door en mix het dan met de slagroom.

Opbouw van de appel kaneel trifle

  • Bouw de appel kaneel trifle als volgt op: appelblokjes, koekkruimels, mascarpone crème.
  • Herhaal dit tot de glaasjes gevuld zijn en eindig met een laagje van de crème.
  • Zet de glaasjes minstens 2 uur koel weg om op te stijven.

Zelf een trifle samenstellen

Wil je liever zelf helemaal bedenken welke smaken je in je trifle wilt stoppen? Dat mag natuurlijk ook! We hebben een stappenplan voor je, waar je het beste rekening mee kunt houden met de opbouw.

Zelf een trifle samenstellen

Makkelijke trifle met advocaat

Zoek je een makkelijke en snelle trifle? Kies dan eens deze versie met advocaat. De cake en bokkenpootjes koop je kant-en-klaar, de advocaat maak je in dit recept wel zelf. Maar ook die zou je uit een flesje kunnen gebruiken. Kies nog lekkere kerstchocolaatjes en je hebt een feestelijk kersttoetje op tafel staan!

Trifle met advocaat

Klassieke trifle met zelfgemaakte vanille vla

Wil je meer op de klassieke tour gaan én je gasten omverblazen met je bakkwaliteiten? Kies dan deze versie. Je maakt hierbij zelf vanillevla en verder gebruik je cake, een mooi bloemig decoratiebeslag, aardbeienbavarois, een rode bessencoulis en fijne Madeleines voor bovenop.

Klassieke trifle

Maak je liever één van de andere kersttoetjes? 

Tiramisu in een glaasje

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.