Deze chocoladetruffels zijn de perfecte traktatie bij een kopje koffie of thee deze Kerst. Je kunt ze makkelijk van tevoren maken en dat is ook nog eens een heel leuk klusje om te doen. De truffels zijn gevuld met chocolade ganache met een vleugje sinaasappel. Versier ze met cacao of poedersuiker en je zet een hartstikke feestelijk schaaltje bonbons op tafel.
Wat zijn chocoladetruffels?
Een chocoladetruffel is een bolletje chocolade ganache dat je door de cacao, poedersuiker, nootjes of hagelslag rolt. Ganache maak je van chocolade en een vloeistof. In dit geval gebruiken we slagroom. Je kunt de ganache op smaak brengen met likeur, aroma’s of sinaasappelrasp, zoals in dit recept. Chocoladetruffels kun je maken van pure, melk of witte chocolade.
Chocoladetruffels bewaren
Hartstikke handig, deze truffels kun je tot 3 dagen voor Kerst al maken en in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Zo heb jij op de kerstdagen zelf tijd om je te focussen op het kerstmenu (ga jij ook voor een kerstdiner uit de oven?) of lekker aan tafel te schuiven bij je familie of vrienden. We raden je niet aan om chocoladetruffels in te vriezen.
Variaties
Chocoladetruffels kun je heel eenvoudig naar smaak aanpassen. In dit recept gebruiken we pure chocolade. Als je een andere chocoladesoort wilt gebruiken, dan veranderen de verhoudingen van het recept een beetje. Geen zorgen, dat is niet ingewikkeld. Je voegt gewoonweg wat meer of minder room toe. Hoe dat zit lees je hier.
We inspireren je graag met wat smaakvariaties voor kerst chocoladetruffels:
- Maak ze van witte chocolade en rol ze door fijngehakte pistachenootjes.
- Maak ze van melk chocolade en voeg een snufje kaneel of speculaaskruiden toe aan de ganache.
- Rol je chocoladetruffels door de hagelslag, kokosrasp, kerst sprinkels of eetbare glitter.
Nog meer bonbons maken?
Volg de masterclass van Robèrt
Recept chocoladetruffels
Dit heb je nodig voor circa 20 truffels
- 200 gram pure chocolade (72%)
- 150 milliliter slagroom
- 40 gram boter
- 1 sinaasappel
- 50 gram cacao
- 50 gram poedersuiker
Zo maak je chocoladetruffels
- Verwarm op laag vuur de slagroom in een pan.
- Rasp de sinaasappel boven de pan.
- Hak de chocolade, doe in een kom en schenk hier de helft van de warme slagroom over.
- Roer goed door en voeg vervolgens de rest van de slagroom toe.
- Voeg de boter toe en roer alles goed door tot er een egale massa ontstaat.
- Laat het mengsel circa 2 uur opstijven in de koelkast.
- Maak met een lepel bolletjes van de ganache en vorm ze eventueel met de handen tot mooie ronde bollen.
- Doe de cacao en poedersuiker in twee borden en rol de truffels door de cacao of poedersuiker.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.