Nostalgische toetjes roepen vaak warme herinneringen op aan vroeger. Deze klassieke desserts, zoals rijstepap, vanille vla, wentelteefjes en griesmeelpudding, zijn geliefd om hun eenvoud en traditionele smaken. En het leukste is, je kan deze oudhollandse toetjes makkelijk zelf maken! We leggen je uit hoe.
Rijstepap
Als je denkt aan oudhollandse toetjes, dan denk je waarschijnlijk aan rijstepap. Dit voedzame toetje gemaakt van dessertrijst, melk, vanillesuiker en kaneel is een echte klassieker. Heb je geen dessertrijst in huis? Gebruik dan risottorijst als alternatief.
Dit heb je nodig
- 100 gram dessertrijst
- 500 milliliter volle melk
- 16 gram vanillesuiker
- Snufje zout
- Snufje kaneel
Zo maak je het
- Doe de dessertrijst en volle melk in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Voeg de vanillesuiker, kaneel en zout toe.
- Laat de rijstepap 12 minuten rustig doorkoken, terwijl je af en toe in de steelpan roert.
Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn favoriet van jong én oud. Het geheim van perfecte wentelteefjes? Gebruik oud brood, het liefst een paar dagen oud. Droog brood absorbeert het melkmengsel beter en voorkomt dat de wentelteefjes uit elkaar vallen tijdens het bakken.
Met dit recept van Robèrt maak je heerlijke wentelteefjes van rozijnenbrood. Serveer de wentelteefjes met vanillesaus, rood fruit en een toefje slagroom.
Vanillevla
Hoewel we tegenwoordig steeds minder vla eten, was dit toetje vroeger ontzettend populair. Met een paar simpele ingrediënten zet je binnen 30 minuten zelfgemaakte vla op tafel. En dat smaakt nog veel beter dan vla uit een pak!
Dit heb je nodig
- 1,5 liter melk
- Merg van 1,5 vanillestokje
- 75 gram eidooier
- 100 gram kristalsuiker
- 10 gram vanillesuiker
- 75 gram custardpoeder
Zo maak je het
- Doe de melk en het vanillemerg in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Zet het vuur lager en laat de melk ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
- Doe de eidooiers, vanillesuiker, kristalsuiker en custardpoeder in een kom en meng dit goed door.
- Giet het eidooiermengsel in de steelpan en laat dit ongeveer 5 minuten koken.
Griesmeelpudding
Zelfgemaakte griesmeelpudding is niet alleen een heel erg lekker toetje, het brengt je ook even terug naar vroeger. Deze griesmeelpudding met sinaasappelsaus maak je in een tulbandvorm of speciale puddingvorm. Spoel de tulbandvorm of puddingvorm van te voren met een beetje water, om te voorkomen dat de pudding aan de vorm blijft plakken.
Houd je niet zo van rozijnen? Vervang deze dan door klein gesneden stukjes gedroogde abrikoos of pruim. De amandelen kan je vervangen door pistachenootjes.
Griesmeelpudding met sinaasappelsaus
Liever een gezond toetje?
Toetjes zijn heel erg lekker, maar natuurlijk niet altijd even gezond. Van deze 10 gezonde toetjes kan je genieten zonder schuldgevoel!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.