E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Karamelliseren vs bruleren: wat zijn de verschillen?

Karamelliseren en bruleren zijn beide technieken die suiker transformeren, maar ze hebben elk hun eigen aanpak en resultaat. Dit is het verschil.

karamel

In de bakwereld is karamelliseren een begrip dat je veel tegenkomt, maar bruleren is voor velen een mysterie. Wat houdt bruleren precies in, hoe pas je het toe en wat zijn de belangrijkste verschillen met karamelliseren? We duiken in deze twee technieken en delen de lekkerste recepten met karamel met je!

Wat is karamelliseren?

Karamelliseren lijkt eenvoudig, maar vraagt om een beetje geduld en aandacht. Met slechts twee ingrediënten, water en suiker, zet je in een handomdraai een heerlijke karamel op tafel. Door de ingrediënten rustig te verwarmen, beginnen de suikerkristallen te smelten en verandert het mengsel langzaam van kleur. Eerst goudgeel, dan licht oranje en uiteindelijk diep bruin. Hoe donkerder de karamel, hoe intenser de smaak! Maar let op: karamellisatie kan ineens heel snel gaan en voor je het weet, is je karamel verbrand.

Deze karamel is perfect om over geroosterde nootjes te gieten of te gebruiken als feestelijke taartdecoratie. Maar de karamel is minder geschikt als saus, omdat hij te dun blijft en hard wordt als hij afkoelt. Wil je liever een dikke karamelsaus? Probeer dan het recept voor dulce de leche!

Meer leren over karamel?

Volg het karamelcollege van Robèrt

Wat is bruleren? bruleren

Bruleren lijkt op karamelliseren, maar het is een stukje makkelijker. Wat je nodig hebt is een crème brûlée brander. Met bruleren geef je je fruit namelijk een knapperig laagje. Maar, hoe gaat dat precies in zijn werk? Simpel! Kies je favoriete fruit, snijd het in stukjes en dip het vruchtvlees in een beetje kristalsuiker. Zet de brander erop en kijk hoe de suiker langzaam verandert in dat goudbruine, krokante laagje. Maar welk fruit kun je eigenlijk bruleren? Nou, bijna alles! Denk aan vijgen, appels of peren, die zijn perfect. Harder fruit of fruit met veel vocht kan iets uitdagender zijn.

Dan vraag je je natuurlijk af: ‘wat kan ik doen met het gebruleerde fruit?’ Van alles! Serveer het fruit als toetje, met een bolletje ijs erbij. Of gebruik het als een feestelijke topping op een taart of cake.

Meer over bruleren

Wat zijn de verschillen?

Karamelliseren en bruleren zijn twee technieken om suiker te transformeren, maar ze hebben elk hun eigen aanpak en resultaat. Karamelliseren is een langzaam proces, waarbij er in een steelpan water en suiker wordt gesmolten tot het een bruine kleur heeft. Bruleren is een snellere techniek en je hebt er geen extra ingrediënten voor nodig, alleen een brander. Bij bruleren is het wel belangrijk dat je een product gebruikt dat van zichzelf al suikers bevat, want zonder suikers heb je natuurlijk niks om te bruleren.

Aan de bak!

We snappen als geen ander dat je misschien een beetje trek hebt gekregen na het lezen van dit artikel. Daarom hebben we een aantal lekkere recepten met karamel voor je op een rijtje gezet.

Herfsttaartjes

Slofjes met karamel

Notenkoekjes met ganache en karamel

Karamelcakejes van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.