Fudge is een Engelse lekkernij die je kunt vergelijken met een zachte, romige toffee. Het lijkt een eenvoudig snoepje, maar er gaat best wat techniek schuil achter het maken ervan. Toch zijn er trucjes die ervoor zorgen dat je het heel goed zelf kunt maken. Zo doen we dat ook in dit recept, zodat jij je eigen karamel zeezout fudge kunt maken!
Wat is fudge?
Fudge is een romig karamelsnoepje dat wordt gemaakt van boter, suiker en melk of room. Dit mengsel verwarm je tot 116 graden waarna je het laat afkoelen en vervolgens opklopt. Zo krijgt het de structuur die we kennen als fudge; precies tussen fondant en karamel in. Na een nachtje in de koeling is het smullen geblazen! Je hebt verschillende technieken om fudge te maken, de ene manier is moeilijker dan de ander. Alles over deze technieken en meer tips en trucs lees je in dit artikel.
Recept
Je houdt ervan of je vindt het niks: de combinatie tussen karamel en zeezout. Als je dit artikel hebt aangeklikt, ben je waarschijnlijk fan en dan zal dit recept zeker bij je in de smaak vallen! Je maakt hiermee een enorme lading fudge, zo’n 75 blokjes. Maar geloof ons, voor je het weet is het op. Je kunt de blokjes overigens in een afgesloten trommel een 2 – 3 weken bewaren, zowel in de koelkast als daarbuiten.
Om goed van start te gaan, leg alvast de volgende dingen klaar op het aanrecht:
- Keukenthermometer
- Vierkante of rechthoekige bakvorm die niet groter is dan 25 x 25 centimeter bekleed met bakpapier
- Handmixer
- Steelpan
Dit heb je nodig voor zeezout karamel fudge
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 175 gram ongezouten roomboter
- 125 milliliter volle melk
- 400 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 milliliter glucosestroop (of honing)
- 1 eetlepel vanille extract
- 1 theelepel grof zeezout
Zo maak je het
- Doe alle ingrediënten behalve de vanille en het zout in het pannetje en breng aan de kook.
- Laat al roerend doorkoken en meet met de thermometer tot het mengsel precies 116 graden is.
- Zet het vuur direct uit en giet het mengsel in een hittebestendige kom.
- Laat 5 minuutjes afkoelen.
- Voeg dan de vanille en de helft van het zout toe.
- Pak de mixer erbij en klop het mengsel tot het zichtbaar dikker en lichter van kleur wordt. Dit kan wel 5 tot 10 minuten duren.
- Giet de fudge voorzichtig in de bakvorm met bakpapier, let op want het is erg heet!
- Strijk de bovenkant glad en bestrooi met de rest van de zeezout.
- Zet de fudge in de koelkast en laat minstens 2 uren opstijven.
- Snijd in stukjes en aanvallen maar!
Fudge over?
Van overgebleven fudge kun je gemakkelijk karamel cakejes maken! Robert laat je zien hoe dat moet.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.