Brioche van Jacintha
“Dit is echt het lekkerste gebakje ter wereld.” aldus Jacintha. En dat kunnen we wel begrijpen, want kijk nou eens wat een plaatje!
Jacintha: “Het is een brioche, gevuld met room en verse frambozen en bestrooid met suiker.” En ze zegt erbij dat deze vakantielekkernij gemaakt is door dé meesterbakker van St. Tropez. Dan weet je in welke stad je ‘m kan vinden…
Zeeuwse Bolus van Marga
Iets dichterbij huis, maar minstens zo lekker: De Zeeuwse Bolus! Marga heeft haar vakantielekkernij gescoord in de provincie waar de Bolus vandaan komt.
Zit een ritje naar Zeeland er voor jou niet in? Dan kun je de bolussen ook zelf maken!
Hier vind je het recept!Pasticciotto van Linda
Een populaire vakantielekkernij onder de lezers van Heel Holland Bakt. En als je hem proeft, wordt het misschien ook wel jouw favoriete gebakje!
Deze Pasticciotto komt uit, hoe kan het ook anders, Italië. Het is een typische lekkernij uit de regio Puglia, in de hak van de laars. Dit Italiaanse gebakje is er eentje om van te blijven eten! Knapperig van buiten en met een warme romige vulling van binnen. Perfect om een langzame vakantiedag mee te beginnen.
Traditioneel is een pasticciotto gevuld met een custard of ricotta, maar inmiddels zie je verschillende bakkers er ook mee experimenteren. En het beste nieuws: de gebakjes zijn zo populair dat je ze vaak ook kan vinden in bakkerijen of koffiebarretjes in Nederland.
Baklava van Olivia
Een echte klassieker en óh zo lekker! Een traditionele baklava is eigenlijk een must als je op vakantie gaat naar Griekenland of Turkije. Naast de baklava laat Olivia nog een andere vakantielekkernij zien: Kataifi-rolletjes. Een van origine Grieks hapje, gemaakt van hele dunne strengen krokant deeg. Wil je alles op dit bordje in één hap proeven? Dan helpt Robèrt je op weg! Hij heeft het recept voor Kataifi-baklava en legt je uit hoe je het zelf maakt.
Zelf baklava makenKardemom-pistache broodje van Katja
Dat je voor een vakantielekkernij niet altijd naar het zuiden hoeft te rijden, bewijst Katja. Want ook tijdens een vakantie naar Noord-Europa valt uiteraard genoeg te proeven.
Neem nou de koffiebroodjes. Je hebt ze in alle soorten en maten, zoals dit koffiebroodje met de heerlijke smaken van kardemom en pistache uit Helsinki. Het is een variant op de populaire ‘korvapuustit’, wat Fins is voor kaneelbroodje. Wil je zelf proeven hoe dit koffiebroodje smaakt? Bekijk het recept voor een broodje met kardemom, kaneel en pistache.
Maak 'm zelf!Pastel de Nata van Lucia
Ook deze vakantielekkernij mag zeker niet ontbreken tijdens een vakantie in Portugal. Pastel de nata (of in het meervoud Pasteis de nata) komt oorspronkelijk uit Portugal. Het is het beste te vertalen als ‘pasteitjes van room’.
Dit gebakje bestaat uit een combinatie van bladerdeeg met een custardvulling van onder andere citroen, vanille en kaneel. Het oorspronkelijke recept, dat afkomstig is uit een bakkerij in Lissabon, is geheim. Maar niet getreurd, want dit recept komt behoorlijk in de buurt! Zo geniet je ook thuis van deze Portugese heerlijkheid.
Zelf maken doe je zo!Apfelstrüdel van Robin
Alles klopt aan dit plaatje: Het uitzicht, een heerlijk bakkie en natuurlijk… een apfelstrüdel! Robin laat zien hoe je het beste kan genieten van zo’n traditionele vakantielekkernij. Want het gebakje hoort erbij als je in de Oostenrijkse bergen bent.
Maar ook thuis in Nederland kun je er net zo lekker van genieten. En het is al helemaal lekker als je ‘m zelf maakt! Trek gekregen? Wij hebben het recept voor apfelstrüdel.
Aan de bakTarte au citron van Mary
Je bent een echte bakliefhebber of je bent het niet. Wat er ook gebeurt tijdens een tripje naar Frankrijk, er wordt altijd tijd gemaakt voor een stop bij de lokale patisserie. Want zo’n kunstwerkje als deze citroentaart van Mary, dat maakt je vakantie toch compleet?
Kanelbullar van Karin
Dat je tijdens je vakantie ook zelf aan de slag kan gaan bewijst Karin. In haar vakantie-appartement in Noorwegen heeft ze haar eigen kaneelbroodjes gemaakt. Toch kan het bakken in een andere keuken wel een uitdaging zijn. In het appartement was geen weegschaal te vinden, volgens Karin. Maar desondanks zijn ze toch “heerlijk gelukt.”
Zelf kaneelbroodjes maken met een twist? Probeer dan eens een variant met appel!
Zo maak je het!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.