Stel je voor: je hebt een heerlijke cake gebakken en je staat op het punt om ‘m uit de oven te halen. Na een zorgvuldige controle of de cake goed gaar is, haal je hem uit de oven en keer je de bakvorm om. Maar een deel blijft plakken en voilà, je cake is nu een mislukte cake. Dat probleem overkomt de beste (thuis)bakkers. Met de juiste tips voor het invetten van je bakvorm komt jouw cake moeiteloos uit de vorm.
Olie
Hoe je je bakvorm het beste kunt invetten, hangt helemaal af van het type bakvorm dat je gebruikt. Ga je aan de slag met een siliconen bakvorm? Dan is een beetje olie of bakspray perfect. Hoewel siliconen bakvormen van zichzelf al een anti-aanbaklaag hebben, wil je natuurlijk niet dat je cake blijft plakken. Een klein beetje olie of bakspray is daarom altijd een goede zet.
Er zijn verschillende soorten oliën die je kunt gebruiken om je bakvorm in te vetten:
- Rijstolie, neutrale smaak.
- Raapzaadolie, neutrale smaak.
- Zonnebloemolie, neutrale smaak.
- Olijfolie, grassige smaak.
Om ervoor te zorgen dat de olie geen invloed heeft op de smaak van je baksels, kun je het beste kiezen voor olie met een neutrale smaak.
Boter
Als je van plan bent om een tulband te bakken, is het extra belangrijk om deze goed in te vetten, vanwege de bijzondere vorm. Gebruik boter of bakspray en verdeel dit met een kwastje over de vorm. Voor de zekerheid kun je de tulbandvorm ook nog met een klein beetje bloem bestuiven, zodat je baksel er zonder problemen uitkomt.
Bij metalen bakvormen is het gebruikelijk om deze in te vetten met boter en bloem. Dit voorkomt dat je baksels aan de bodem blijven plakken en zorgt ervoor dat je baksel een heerlijk, knapperig korstje krijgt.
Bakspray
Bakspray is een handig product en veel thuisbakkers hebben dit wel in hun keukenkastje staan. Met bakspray vet je je bakvorm snel en makkelijk in. Een kwastje is eigenlijk niet nodig, want met de spray bereik je makkelijk alle hoekjes van de vorm. Bovendien heeft bakspray nog een voordeel: het is smaak- en geurloos. Dit maakt het ideaal om te gebruiken in allerlei soorten bakvormen.
Bakpapier
Ga je aan de slag met een springvorm? Dan is het verstandig om deze te bekleden met bakpapier. Maar hoe krijg je dat bakpapier nu het makkelijkst in je springvorm?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.