Sinds een paar jaar kunnen we er niet meer omheen: matcha. Van matcha thee tot een latte, of verwerkt in baksels. Maar waar smaakt het nou naar (en waar hoort het naar te smaken)? En hoe kun je goede en slechte kwaliteit onderscheiden? We nemen je mee in de wereld van matcha.
Wat is matcha?
Matcha is een felgroen poeder en afkomstig uit Japan. Het is officieel thee, want het groeit in bladeren aan de theeplant. Daarna wordt het tot poeder vermalen en kun je het verder verwerken. Het bevat een hoge concentratie antioxidanten, waardoor het deels zo populair is. De andere reden is dat het cafeïne bevat, het geeft dus dezelfde energie als koffie. Alleen bevat matcha ook L-theanine, dat creëert een kalmerend effect. Hierdoor krijg je geen piek, maar ook geen energiedip zoals je die na koffie drinken kunt krijgen.
Hoe maak je het?
Het zetten van matcha thee gaat anders dan gewone thee zetten. Je hebt er ook wat meer speciale benodigdheden voor nodig. Zo heb je een speciaal bamboe kloppertje nodig. Dit geeft de juiste textuur aan matcha. Met een gewone garde of met een melkopschuimer krijg je dit resultaat niet. Gebruik geen metalen klopper, dit kan de smaak veranderen.
Pak een schaaltje waar je heet water in kunt schenken. Doe hier 2 schepjes matchapoeder in, met een speciaal bamboe lepeltje. Schenk hier 100 milliliter gekookt water van 80 graden bij. Klop met de bamboe klopper in een w-vorm. Doe dit snel en kort, er moet een klein schuimlaagje ontstaan. Wil je het als thee drinken? Dan is je matcha thee nu klaar.
Matcha latte maken
Wil je er een latte van maken? Dan doe je de vervolgstappen. Je kunt de latte zowel warm als koud drinken, net wat je zelf lekker vindt. Klop (plantaardige) melk naar keuze op in een melkopschuimer. Giet dit in een glas. Voeg de opgeklopte matcha toe en eventueel wat honing. Dan maak je het drankje wat zoeter. Voor een koude variant kun je ijsklontjes toevoegen. Zet dan je melkopschuimer aan op de koude stand (wanneer dit mogelijk is).
Hoe smaakt matcha?
Vaak gehoord is dat matcha bitter smaakt en soms zelfs een beetje naar stro. Wanneer dit ook jouw ervaring is, dan heb je waarschijnlijk geen goede kwaliteit geproefd. Of het is verkeerd bereid. Een goede kwaliteit matcha heeft namelijk een rijke, umami smaak die een klein beetje zoet is. Een klein vleugje bitter hoort er wel bij.
Smaakt jouw matcha erg bitter? Dan heb je er misschien té heet water bij geschonken of is de poeder van een lage kwaliteit. Meestal worden deze poeders in grote fabrieken gemaakt. Terwijl de goede kwaliteit van speciale theeboeren komt. Daarnaast moeten de meeste mensen even wennen aan de smaak en gaan ze het pas waarderen na verloop van tijd.
Hoe herken je een goede kwaliteit matcha?
De kleur is een goede indicatie of je een goede kwaliteit matcha hebt. Hoe feller groen, hoe beter. Een mindere kwaliteit is vaak wat doffer groen van kleur of kan zelfs richting geel of bruin neigen.
Je kunt het ook voelen. Wrijf een beetje poeder tussen je vingers. Voelt het zijdeachtig? Dan heb je een goede kwaliteit. Voelt het wat grover en korrelig? Dan heb je een lagere kwaliteit.
En aan de prijs is het vaak ook te zien. Voor 30 gram betaal je gemiddeld 25 tot 35 euro.
Welke soorten zijn er?
Naast de goede en slechte kwaliteit, zijn er nog grofweg 2 soorten matcha: de culinaire en ceremoniële. Die laatste is de hoogste kwaliteit. Deze wordt gebruikt in Japanse theeceremonies. Hierbij zijn de bittere delen eruit gefilterd. Daardoor kun je ‘m zo puur drinken.
De culinaire variant is nog op te delen in 2 subgroepen. De ene is het goedkoopst en wordt gebruikt in gerechten en in baksels. Deze smaakt meestal ook wat bitterder. De andere kun je goed gebruiken in een smoothie of in een matcha latte bijvoorbeeld.
Meer alternatieven voor koffie? Je vindt ze hier!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.