Gember kun je in verschillende vormen kopen. Zo heb je de gemberwortel, ook wel verse gember genoemd. Maar er is ook gemberpoeder, ingelegd in azijn, gembersiroop en gekonfijte gember. Die laatste 2 staan niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, omdat er suiker aan toegevoegd is.
Waarom is gember goed voor je?
Gember is goed voor de spijsvertering, het is een bron van antioxidanten, het werkt ontstekingsremmend en het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Het bevat vitamines B1, B2 en B6 en de mineralen magnesium en kalium.
Geniet met mate
Let wel op dat je er niet teveel van binnen krijgt. Dat kan juist nadelige effecten geven. Zo kan het juist voor een te lage bloeddruk zorgen en ook maag- en darmklachten geven.
Gebruik daarom niet meer dan 4 gram gember per dag. In een kopje thee gebruik je meestal een stukje gemberwortel. Wanneer je daar 1 centimeter van in je hete water doet, is het dus beter om niet meer dan 4 koppen op een dag te drinken. 1 gram staat ongeveer gelijk aan 1 centimeter gemberwortel.
Moet je gember schillen om het te gebruiken?
Zet je thee van verse gember? Dan hoef je hem in principe niet te schillen. Zo behoud je de goede voedingsstoffen. Zorg wel dat je een verse gemberwortel hebt. Is hij al iets ouder, dan wordt de schil taaier en dat is wat minder lekker. Spoel het stukje dat je gaat gebruiken even goed af onder de kraan, zodat vuil en bacteriën verdwijnen. Wil je hem wel schillen? Gebruik dan een lepel, in plaats van een mesje. Met de bolle kant kun je de schil er namelijk makkelijk afschrapen. Zo blijft het meeste vruchtvlees bewaard.
Drink je graag verse gemberthee bij een verkoudheid? Denk dan ook eens aan deze verwarmende drankjes.
Hoe bewaar je gember?
Heb je verse gember, bewaar hem dan in de koelkast. Hier is hij tot 3 weken houdbaar. Invriezen kan ook. Dan is hij tot 1 jaar houdbaar. Het beste is wel om de gember dan te raspen of in kleine stukjes te snijden. Vries kleine porties in, dan heb je het altijd bij de hand! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een (afsluitbare) ijsblokjesvorm.
Heb je een flesje gembersiroop opengemaakt? Dan kun je die 2 tot 6 maanden bewaren in de koelkast. Dit is niet geschikt om in te vriezen. Heb je een open potje gemberpoeder? Bewaar die dan ook in de koelkast. Het is dan nog 3 weken houdbaar. Voor zowel de siroop als de poeder geldt: is het nog ongeopend? Bewaar het dan op een koele plek en kijk naar de houdbaarheidsdatum.
Hoe gebruik je gember in een baksel?
Wanneer je gember in je baksel wil verwerken, gebruik je meestal gemberpoeder, gekonfijte gember of een combinatie hiervan. Kant-en-klare gembersiroop is ook een goede smaakmaker in baksels. Verse gember heeft een scherpe en pittige smaak. Je kunt dit in plakjes door je thee doen. Gemberpoeder is milder en subtieler van smaak. Dit is bijvoorbeeld handig als je koekjes gaat bakken. De gekonfijte variant is zoet, het is namelijk omhuld met suiker. Je kunt dit door cakes, muffins en brood mengen. Gembersiroop geeft extra smaak aan je beslag, glazuur of topping.
Recepten met gember
Ga je voor het eerst bakken met gember? Gebruik dan maar een kleine hoeveelheid. Het heeft een sterke smaak en die kan al snel overheersend worden. Dus probeer eerst een beetje, proef en voeg zo nodig nog iets extra toe.
Maak bijvoorbeeld gemberkoekjes met gemberpoeder en gekonfijte gember. Of maak suikerbrood met een gembersmaak. Hiervoor gebruik je siroop en gekonfijte balletjes. En wat dacht je van Jan Hagel koekjes, verwerkt in een Jan Hagel taart? Met gemberpoeder als extra smaakmaker.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.