Veelgebruikt tijdens het bakken: zelfrijzend bakmeel, tarwemeel en bakpoeder. Wat is het verschil en wat doen ze precies met je baksel?
Zelfrijzend bakmeel of bloem?
Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakpoeder en een snufje zout. Heb je geen zelfrijzend bakmeel in huis, dan kun je het dus ook makkelijk zelf maken. Het heeft een rijzende werking.
Bloem of meel?
Tarwemeel of tarwebloem? Daar zit ook nog weer een verschil tussen. Tarwemeel wordt van tarwekorrels gemalen en is wat grover. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor het bakken van volkorenbrood. Wanneer je het fijner maakt of zeeft krijg je tarwebloem. Dat is dan weer geschikt voor muffins, cakes of koekjes.
Bakpoeder
Bakpoeder is een kant-en-klaar product dat zuur bevat. Het heeft een rijzende werking én zorgt voor luchtigheid in je baksels. Vandaar dat het ook in zelfrijzend bakmeel verwerkt wordt.
Andere soorten meel
Tarwemeel en -bloem worden van tarwe gemaakt, maar er is een heel assortiment meelsoorten dat van andere graansoorten is gemaakt. Bijvoorbeeld gerstemeel, havermeel (dat kun je zelf maken door havermout fijn te malen), roggemeel en speltmeel. Door het gebruik van de verschillen soorten meel, krijg je elke keer weer een ander soort brood.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.