Lange, prachtig gedekte tafels, vol met lekkers en tafelen tot de zon ondergaat. De zomer is een heerlijke tijd voor een gezellig tuindiner. Maar wat kun je serveren? We zetten een aantal ideeën op een rijtje. Van het voorgerecht tot aan het toetje.
Een tuindiner hoeft natuurlijk niet per se te bestaan uit een voor-, hoofd-, en nagerecht. Je kunt ook verschillende gerechtjes tegelijk op tafel zetten als een soort tapas.
Een voorafje
Stokbrood met smeersels
Een stokbroodje doet het altijd goed in de zomer. En wist je dat je die zelf ook kunt bakken? Zo doe je dat! Zet verschillende zelfgemaakte smeersels op tafel zoals pesto of maak een butterboard (een plank met boter erop).
Hummus met pitabroodjes
Hummus is tegenwoordig niet meer weg te denken bij een lunch of borrel. Het smeersel is er in verschillende smaken en wordt gemaakt op basis van kikkererwten. We geven je een aantal lekkere suggesties. Maak er zelf pitabroodjes bij of zet het in schaaltje op tafel voor bij je (zelfgebakken) stokbrood.
Zo maak je zelf hummus én pitabroodjes
Watermeloenpizza
Staat daar nou echt pizza? Dat klinkt misschien gek, maar is erg lekker. Je snijdt pizzapunten van de meloen en belegt ze met allerlei lekkers. Een laagje room bijvoorbeeld, met daarop vers fruit. Een keer iets anders dan een hartige pizza met tomatensaus.
‘Het hoofdgerecht’
Flammkuchen
Een flammkuchen lijkt een beetje op een pizza. Maar het verschil zit hem in het deeg. Pizzadeeg is een stuk dikker en door het gebruik van gist moet het ook rijzen. Bij flammkuchendeeg is dit niet het geval: je kunt het meteen gebruiken. En het is dunner en luchtiger. Een heerlijk gerecht dat je kunt maken in heel veel verschillende soorten.
Frisse salade met aardbeien
Een salade doet het altijd goed wanneer buiten de temperaturen hoog oplopen. De zomer is immers geen tijd voor zware kost. Met een aantal simpele ingrediënten tover je in korte tijd een heerlijke en prachtige zomerse salade op tafel. In deze video laat Janny je zien hoe je dat doet.
Burgers (mét vega variant)
Maak je tuindiner helemaal compleet met deze zelfgemaakte burgers. En heb je extra veel zin om iets unieks te serveren, bekijk dan ook hoe je zelfgemaakte broodjes bij je burgers maakt. In deze recepten worden de burgertjes gebakken in de pan, maar als je ze grilt op de BBQ geef je ze een extra lekkere smaak. Ook leuk: kleine burgers met heel veel verschillende smaken. Zo kan iedereen van alles proeven.
De beste recepten voor burgers
Tarte tatin
Een taart als avondeten? Waarom niet? Deze hartige versie van de Franse klassieker maak je met sjalotjes en spek. Tip van Janny: wanneer je reepjes maakt van de spek worden ze nóg krokanter. Je kunt de spekjes natuurlijk ook weglaten wanneer je vegetarisch eet.
Tarte tatin met sjalot en spek
Het toetje
Panna cotta in een glaasje
Een feestje op de tuintafel! En heel handig: doordat je deze panna cotta in een glaasje serveert, hoef je je niet druk te maken of het wel uit de vorm komt. Let wel op: de panna cotta moet een aantal uur opstijven in de koelkast.
Affogato
Zit jij deze zomer ook aan de affogato? Dit overheerlijke toetje is (zoals je misschien wel hoort) afkomstig uit Italië. Daar wordt het gegeten als dessert, maar je kunt het eten op elk moment van de dag. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, dus het is reuzemakkelijk te maken.
Polonaises
Deze polonaise maak je van bakjes van meringue. Daarna kun je het bakje vullen met vers fruit en room of een andere vulling naar keuze. Een makkelijk toetje dat er al snel spectaculair uitziet!
Geroosterde ananas
Heb je tijdens je tuindiner de barbecue aanstaan? Dan kun je daar ook een heerlijk dessert op bereiden. Namelijk deze geroosterde ananas met een bolletje ijs.
Een lekker drankje bij het tuindiner
Zomers water
Zet een kan of limonadetap op tafel en vul die bijvoorbeeld met water, munt en schijfjes citroen. Ook leuk: vul een ijsblokjesvorm met water, leg daar eetbare bloemetjes, komkommer of stukjes fruit in en leg het in de vriezer. Dan krijg je hele originele en vrolijke ijsblokjes in je glas.
Vlierbloesemsiroop
Het vlierbloesemseizoen is aangebroken! Super lekker om limonade mee te maken. Bekijk hoe je vlierbloesem plukt en er vervolgens je eigen siroop van maakt.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.