E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het recept voor het maken van bolpoucen: Tompouce Oliebollen

Zin om wat creatievers op tafel te zetten dan de standaard oliebollen? Probeer dan eens deze Tompouce Oliebollen! Heel heerlijk en hartstikke feestlijk.

tompoucebol-1920

Na het succes van de crompouce, kun je dit jaar geheel in stijl afsluiten met echte Tompouce Oliebollen. Deze bollen hebben een mooi roze glazuurlaagje en een vulling van banketbakkersroom. Het idee voor deze Tompoucebollen komt van oliebollenbakker Dennis, die ze al in 2021 in zijn gebakskraam in Woerden had liggen. Nou hoef je geen reisje naar Woerden af te leggen om jezelf te trakteren op zo’n lekkere bol. Met dit recept maak je ze gemakkelijk zelf!

Oliebol tompouceTompouce Oliebollen recept

Wat een goed idee, 2 lekkernijen combineren tot een ultieme traktatie! Dat smaakt niet alleen goed, het ziet er ook nog eens super feestelijk uit. Deze Tompouce Oliebollen maak je met naturel oliebollen, zonder krenten en rozijnen dus. Je kunt zelf de frituurpan aanslingeren om ze bruin te bakken, maar je kunt ze natuurlijk ook kopen bij de gebakskraam. Hetzelfde geldt voor de banketbakkersroom en glazuur.

Afhankelijk van hoeveel baklust en tijd je hebt, kun je ervoor kiezen om ze zelf te maken of een kant-en-klare versie te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat kant-en-klare banketbakkersroom vrij dun is en dus een beetje uit de bol zal lopen.
Met dit recept maak je ongeveer 20 tompouce oliebollen.

Dit heb je nodig

  • 20 naturel oliebollen (maak ze zelf met dit recept)
  • Banketbakkersroom (recept hieronder of gebruik 2 zakjes kant-en-klare mix)
  • Roze glazuur (recept hieronder of smelt ruby chocolade, zoals we bij deze tompouce croissant ook deden)

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 700 gram volle melk
  • 70 gram custard poeder
  • 70 gram suiker
  • 1,5 vanillestokje

Banketbakkersroom bereiden

  • Maak een papje van de suiker, het custard poeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken, tot het begint te binden.
  • Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Glazuur 

Ingrediënten

  • 200 gram poedersuiker

  • 2 eetlepels water

  • 2 druppels rode kleurstof

Glazuur bereiden

  • Meng alle ingrediënten tot een dik glazuur. Voeg niet teveel water toe, want als je glazuur te dun is blijft het niet goed op de oliebol zitten.

Tompouce oliebolHoe maak je Tompouce Oliebollen?

Begin met het maken (of kopen) van de oliebollen. Terwijl het beslag rijst, kun je de banketbakkersroom maken. Laat de oliebollen na het bakken goed afkoelen en laat ook de banketbakkersroom afkoelen en opstijven in de koelkast. Maak ondertussen de glazuur. Doop de afgekoelde oliebollen met 1 kant in de glazuur. Laat dit uitharden. Snijd daarna de bollen aan de bovenkant, midden door de glazuurlaag, open maar niet helemaal door. Roer de banketbakkersroom los en doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Vul de oliebollen met een flinke dot banketbakkersroom.

Bewaren

Tompouce oliebollen kun je het beste vlak voordat je ze serveert in elkaar zetten. De losse onderdelen kun je wel van tevoren maken en bewaren. Oliebollen blijven ongeveer 1-2 dagen goed, of in de vriezer 3 maanden. Banketbakkersroom bewaar je afgedekt (met folie op de room om velvorming te voorkomen) in de koelkast voor ongeveer 2 dagen.

Variatie

Maak je dit recept liever met gezonde of vegan oliebollen? Of wil je toch liever oliebollen met vulling gebruiken? Bekijk dan dit artikel hieronder, we zetten het allemaal voor je op een rijtje. Vind je dat een tompouce toch echt het beste tot zijn recht komt in de originele versie? Ga dan aan de bak met Robèrt.

De lekkerste oliebollen Tompouce maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.